У липні банки рекордно підвищили ставки за депозитами

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 2.08.2012 10:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18029

Липень став піковим місяцем підвищення банками ставок за вкладами для населення.

За минулий місяць Український індекс ставок за гривневими річними депозитами фізичних осіб (UIRD) виріс на 0,72%, пише газета "Комерсант-Україна".

Це майже удвічі вище попереднього максимального приросту в 2012 році, який був зафіксований у січні - 0,39%.

1 серпня UIRD продовжив підвищуватися і досяг уже 17,55%.

В агентстві Thomson Reuters, яке розраховує індекс, виданню повідомили, що депозитні ставки підняли практично всі 20 установ, які його формують.

За даними компанії "Простобанк Консалтинг", зараз найпривабливіші ставки за гривневими річними вкладами пропонують Платинум Банк і Євробанк - по 23,5%.

Банкіри, як і раніше, пояснюють свою політику браком гривневих ресурсів на ринку.

"Ми підвищували ставки за депозитами в червні, в липні цього не робили, але з 1 серпня підвищили ставки за гривневими вкладами на 6-12 місяців на 1,5%. Нацбанк планомірно скорочує фінансування за рахунок своїх коштів і стимулює банки активніше працювати з населенням", - говорить заступник голови правління УкрСиббанку Костянтин Лежнін.

"Проблема в тому, що у нас поки що небагато інструментів для інвестування, в основному депозити. Обсяги вкладів фізичних осіб активно ростуть останнім часом, але підвищуються і ставки по кредитах", - зазначив він.

Підвищенням ставок банки також намагаються знизити інтерес населення до іноземної валюти.

"Попит на гривневі депозити падає. Населення почало активніше розміщувати кошти у валюті, яка банкам не дуже потрібна, тому що валютного кредитування немає. Щоб зробити гривню більш привабливою, ставки по ній підвищуються", - пояснює перший заступник голови правління ВТБ Банку Віталій Фішер.

Крім того, за його словами, зараз вартість міжбанківських кредитів, що є одним з головних джерел фінансування, зростає, що нехарактерно для літа.

За даними НБУ, середня ставка міжбанківських кредитів цього літа сягала 23% річних, а позик овернайт - 21,9%, тоді як минулого літа ресурси на міжбанківському ринку коштували до 13,5%.

В цілому, ситуація залишається невизначеною: наприклад, якщо в минулу п’ятницю кредит овернайт коштував 5,5%, то вже у вівторок - 15,8%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.