Російський мільярдер Лєбєдєв продає свій бізнес через загрозу повторити долю Ходорковського

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 3.08.2012 14:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18045

Власник Національного резервного банку, один з найбагатших підприємців Росії Олександр Лєбєдєв заявив про намір продати всі свої активи в РФ і «відійти від справ». За словами мільярдера, до цього рішення його підштовхує безперервний тиск з боку влади.

Підприємець не виключає, що може бути заарештований з політичних причин. У цій ситуації «згорнути весь бізнес, відмовитися від усього» — оптимальне рішення, вважає бізнесмен, при цьому він не впевнений, що йому дадуть час навіть для продажу всього його російської власності.

«Все, я здаюся — спецслужба перемогла ... Особливо за останній рік вони буквально катком закатали мій бізнес», — прокоментував Лєбєдєв своє вимушене рішення.

«Вони пройшли і по моєму особистому житті, і по моїх бізнес-партнерах, і по моїх політичних переконаннях. Словом — визнаю: вони мене перемогли, і займатися бізнесом більше немає ніякої можливості, оскільки вони скрізь, всі регулятори в їхніх руках, всі фінансові ресурси, всі можливі контакти з бізнес-партнерами, словом — все, все, все», — додав мільярдер.

Представники спецслужб давно пропонували йому «покинути країну і робили це багато разів, посилаючись на якісь вказівки зверху», зазначив Лєбєдєв.

Зазначимо, що Лєбєдєв заявляв про своє бажання вийти з бізнесу більше року назад — тоді він заявив про тиск з боку влади. У травні 2011 року бізнесмен заявляв, що має намір протягом двох місяців «піти з галявини». У березні поточного року він також заявляв, що має намір повністю піти з бізнесу, щоб присвятити себе громадській діяльності, в тому числі підтримці відродження соціал-демократичної партії.

Як відомо, мільярдер Лєбєдєв має активи в сферах сільського господарства, будівництва, в банківському секторі та медіа. Зокрема, Лєбєдєву належить пакет акцій «Аерофлоту» і опозиційної «Новой газеты», також він володіє британськими газетами Independent і Evening Standard.

Підприємець також не приховує свого схвального ставлення до діяльності опозиції, зокрема борця з корупцією Олексія Навального.

Статок Лєбєдєва в 2011 році оцінювався в $2,1 млрд, і в російському рейтингу Forbes за 2011 рік банкір займав 45-те місце. Однак в 2012 році він уже опустився на 89-ту сходинку, зменшивши при цьому свій статок до $1,1 млрд.

В Україні мільярдерові належало 50% готелю «Україна», розташованого на Майдані Незалежності, пансіонат «Море» у Криму, а також «аквапарк, 14 готелів, дев’ять басейнів, SPA і п’ять ресторанів», але все це у нього відібрали «українські бандити».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.