Науковці склали список найбільш загадкових явищ в історії науки

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 7.08.2012 22:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18061

На сайті Міжнародного наукового видання New Scientist з’явився складений експертами список найзагадковіших фактів і явищ, які вже довгий час породжують теорії та дискусії серед учених.

1. Ефект плацебо

Як відомо, ефект плацебо, це, наприклад, коли людина замість пігулки, сам того не знаючи, приймає "пустишку", і в підсумку одужує, просто повіривши в те, що вона допоможе, пише Комсомольская правда в Украине.

Як вдається досягти такого ефекту і чому це відбувається – для науковці величезна загадка. Найвідоміший дослідник цієї проблеми професор Фабріціо Бенедетті проводив експеримент із хворими, яким щодня потрібно сильний болезаспокійливий засіб.

І коли він підсовував їм замість морфію аж ніяк не знеболюючі засоби, біль все одно відступала. Основна гіпотеза, яка побутує серед науковців - мозок якимсь чином може впливати на стан організму, однак як - невідомо.

2. Життя на Марсі

Мрійники і фантасти вірять, що на Марсі життя не просто існує, а буквально кипить. Пошуки органіки на Червоній планеті розпочалися у 1976 році - там приземлився американський апарат Вікінг.

З того часу пошуки життя тривають і тільки вчора на Марс висадився новий марсохід К’юріосіті, який також займеться пошуками органіки на планеті.

3. Темна матерія

Всі галактики в нашому Всесвіті з великою швидкістю обертаються навколо одного центру. Але коли вчені підрахували загальні маси галактик, то виявилося, що вони занадто легкі.

І за законами фізики уся ця карусель давно б зламалася. Однак не ламається. Щоб пояснити, що відбувається, вчені висунули гіпотезу, ніби у Всесвіті є темна матерія, яку неможливо побачити.

Але що вона собою представляє і як її "помацати", астрономи поки уявлення не мають. Відомо лише, що її маса становить 90 відсотків маси Всесвіту.

4. Десята планета Сонячної системи

Міф це чи реальність, найкращі вчені світу й досі намагаються зрозуміти. Далеко-далеко за карликовою планетою Плутон є загадковий астероїд Седна - один з найбільших у нашій системі.

До того ж Седна вважається найбільш корисним об’єктом у нашій системі - вона червоніша за Марс, але чому – для вчених також загадка.

Вчені також протягом довгого часу намагаються встановити походження планети. Існує кілька основних гіпотез, однак жодна ще не отримала свого підтвердженні.

5. Радіосигнал із сузір’я Стрільця

У 1970-х роках у США розпочалася програма з пошуку радіосигналів у космосі. Для цього радіотелескоп скеровували на різні частини небосхилу, і він сканував ефір на різних частотах, намагаючись виявити сигнал штучного походження.

15 серпня 1977 під час чергування астронома Джеррі Ехмана самописець, котрий реєстрував усе, що потрапляло у "вуха" радіотелескопа, вивів на стрічці криву, що нагадує слово "WOW".

Сигнал тривав 37 секунд. І йшов на частоті 1420 мегагерц. Згідно з міжнародними угодами жоден земний передавач не працює в цьому діапазоні.

Він виходив десь із сузір’я Стрільця, де найближча зірка розташована на відстані 220 світлових років від Землі. Вчені й досі намагаються зрозуміти, штучний це сигнал був, чи реальний.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.