Україна: ціни знижуються, попит на валюту зростає

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 8.08.2012 15:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18067

Згідно із офіційною статистикою, у липні в Україні знову було зафіксовано дефляцію. Одночасно у НБУ фіксують зростання попиту на валюту.

Економічні оглядачі вважають, що перед виборами уряд штучно стримує зростання цін.

За підрахунками Державної служби статистики, ціни у липні 2012 року знизилися на 0,2% проти червня цього року, а порівняно із липнем минулого року падіння становило 0,1%. При цьому від початку цього року - від січня до серпня - дефляція становила також 0,1%.

Показники державного бюджету на 2012 рік розраховані, виходячи із прогнозу інфляції у 7,9%.

У липні МВФ та Світовий банк Клацнути переглянули свої прогнози і зменшили показник інфляції до 7% та 6,1% відповідно. Водночас, і МВФ, і Світовий банк Клацнути погіршили свої очікування щодо зростання української економіки.

Низка економічних оглядачів вважають, що через наближення парламентських виборів уряд штучно стримує зростання цін, обмежуючи обсяги готівкових коштів в обігу. У свою чергу ці обмеження впливають на уповільнення темпів зростання ВВП країни.

Проте уряд та НБУ кажуть, що дефляційні процеси є цілком природніми, і базуються на падінні цін на харчі як наслідок гарного врожаю минулого року. На непоганий, хоч і не рекордний врожай, а також на подальше скорочення споживання російського газу, розраховують в уряді і цього року.

Як заявив в інтерв’ю ВВС Україна прем’єр-міністр Микола Азаров, девальвації гривні не буде навіть після виборів.

"Жодних причин для девальвації гривні зараз немає. І ця девальвація, до речі, не відповідає інтересам розвитку економіки, вже не кажучи про інтереси пересічних громадян. Так, ми не отримуємо кредити від МВФ. Але ми вийшли на ринок і розмістили свої облігації, так звані євробонди. І на достатньо пристойних умовах отримали два мільярди доларів кредиту. Другий чинник: ми домагаємося зменшення негативного сальдо нашого платіжного балансу за рахунок того, що максимально прагнемо відмовитися від купівлі дорогого російського газу. Ви знаєте, що ми на 10 мільярдів кубів скоротили споживання газу. А це 4,5 мільярда доларів у грошах", - заявив Микола Азаров.

Липень - місяць сумнівних рекордів

Водночас НБУ повідомив, що липень став рекордним місяцем із продажу валюти, попит на яку змусив Нацбанк продати із резервів 1,2 мільярда доларів.

Поки що зростаючий попит на валюту пояснюють лише психологічним фактором - очікуваннями девальвації гривні після виборів на тлі падіння експорту та скорочення виробництва та доходів бюджету.

Нині валютні резерви НБУ становлять 30,07 мільярда доларів, і за липень вони зросли на 761 мільйон доларів.

Проте, як визнав директор департаменту НБУ з управління валютними резервами Олександр Дубихвіст, зростання резервів відбулося, переважно, завдяки розміщенню Україною єврооблігацій на суму два мільярди доларів.

У червні Україна сплатила Міжнародному валютному фонду близько 1,5 мільярда доларів за позики, взяті у попередні роки.

Наступним "критичним" місяцем для українського платіжного балансу має стати вересень, коли, крім традиційної плати за російський газ, Україна мусить повернути МВФ близько одного мільярда доларів.

Липень також став місяцем рекордно низьких податкових надходжень до бюджету.

Згідно із даними Державного казначейства, на кінець липня до бюджету надійшло 18,92 мільярда гривень податків. Менше податкових надходжень було лише у січні, коли збирання податків традиційно скорочується через велику кількість святкових днів. Оглядачі пояснюють це тим, що у попередні місяці податкові органи заохочували підприємців сплачувати податки авансом, а тепер, мовляв, настав той період, коли всі джерела надходжень вичерпалися.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.