За формальною ознакою. Тимошенко і Луценко, вірогідно, не потраплять до виборчих бюлетенів

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 9.08.2012 12:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18073

ЦВК зареєструвала у середу партійний список Об’єднаної опозиції без лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко та колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

І представники опозиції швидше за все будуть оскаржувати це рішення Центрвиборчкому, але вже очевидно, що ані Юлія Тимошенко, ані Юрій Луценко, не будуть брати участь у виборах восени цього року. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив Голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко.

Як повідомила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна, у своїх автобіографіях Тимошенко і Луценко вказали, що мають «політично вмотивовані судимості». Однак, за словами представника ЦВК, цей державний орган не має повноважень давати правову оцінку судовим рішенням. «За таких умов на сьогодні ЦВК не має підстав для реєстрації», – заявила Усенко-Чорна.

Раніше в опозиції заявляли, що підставою для участі лідера Об’єднаної опозиції «Батьківщина» у виборах можуть бути рішення Європейського суду з прав людини. За словами голови Ради Об’єднаної опозиції Арсенія Яценюка, для цього було потрібне визнання ув’язнення Юлії Тимошенко політично мотивованим. Також Яценюк наголосив, що Європейський суд із прав людини визнав ув’язнення Юрія Луценка «політично мотивованим».

Європейський суд визнав політичним переслідуванням саме факт затримання Юрія Луценка, а не вирок у його справі, уточнює голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко.

«Очевидно, ми всі розуміємо, що тут є політичне переслідування. Але ЦВК виходило з норм чинного Закону «Про вибори», сподобалося комусь це чи ні», – сказав він.

Оскаржити рішення ЦВК можна у Вищому адміністративному суді

При цьому, за словами Олександра Черненка, ЦВК була змушена відмовити Тимошенко і Луценку в реєстрації, оскільки таким чином Центрвиборчком просто виконав Закон «Про вибори народних депутатів».

«І Юрій Луценко і Юлія Тимошенко мають непогашені судимості, а згідно з Законом «Про вибори» людина, яка має непогашені судимості не може бути зареєстрована кандидатом у народні депутати. Тому це рішення було очікуваним. Я думаю, так само воно було очікуваним лідерами опозиції. І тут несподіванок не сталося», – сказав Черненко.

Також голова правління Комітету виборців України наголосив, що представники опозиції можуть оскаржувати рішення ЦВК. «Вони можуть звернутися до Вищого адміністративного суду. І я думаю, що таке звернення буде, але поки буде рішення цього суду, то термін реєстрації закінчиться. І це вже об’єктивно, що ні Юрій Луценко, ні Юлія Тимошенко не будуть брати участь у виборах».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.