Чи будуть правила дорожнього руху єдині для всіх?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 10.08.2012 13:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18082

З реформуванням міліції та ДАІ кортежі можновладців на дорогах не зникнуть, переконані правозахисники. Самі ж правоохоронці не можуть пояснити, чи зміниться статус кортежів на дорогах унаслідок реформи МВС.

Експерти радять використовувати досвід європейських країн, де перші особи держави не мають переваг на дорозі.

Два роки тому автомобіль швидкої допомоги з кортежу Президента Віктора Януковича у Києві зіштовхнувся з легковою автівкою, водій якої загинув, а пасажири потрапили до лікарні. За рік до цього ДТП у Києві спричинив кортеж тодішнього Прем’єра Юлії Тимошенко. І ці два випадки – не єдині.

Автомобілі посадовців та їхнього супроводу, що їдуть на високій швидкості з проблисковими маячками, в українській столиці щоденно порушують права інших учасників руху, вважають правозахисники, серед яких і представник Асоціації українських моніторів порушення прав людини Марина Цапок. Вона наголошує, що за українськими законами перевищувати швидкість та зупиняти рух на дорогах мають право лише кортежі перших осіб держави та закордонних офіційних делегацій. Про ці винятки з правил дорожнього руху говорив і прем’єр-міністр Микола Азаров.

ДАІ: правила дорожнього руху – не для кортежів

Зі свого боку, заступник начальника управління ДАІ Володимир Резніков наголосив, що всі кортежі посадовців можуть не виконувати правил дорожнього руху.

«Можуть, бо це вимога закону. Мова не про співробітників міліції, які погано працюють, а про те, що треба змінювати законодавчу базу. Ми виконуватимемо той закон, який є», – наголосив представник Державтоінспекції.

Представники МВС та Державтоінспекції заявили журналістам про необхідність реформувати міліцію та змінювати відповідне законодавство. Чи змінюватимуть під час цієї реформи статус владних кортежів на дорогах, на це запитання Радіо Свобода керівник Центру безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем МВС України Сергій Будник відповісти не зміг.

«Є закон про державну охорону, і відповідно до нього є перелік осіб, які забезпечуються охороною, і вимоги до їхньої безпеки. Міліція їх виконує. Супровід забезпечується, згідно з законом, лише Президентові, голові уряду та Верховної Ради. Чи ініціюватиме МВС зміни до цього закону? Ми вважаємо, що реформування міліції має відбуватися з широким громадським обговоренням», – відповів посадовець на запитання про порушення кортежами правил дорожнього руху.

«Вони показують, що інші – бидло, а вони – понад законом» – правозахисник

У нинішніх умовах – жодне реформування міліції та ДАІ не змінить ситуації на українських дорогах: кортежі влади залишаться, вважає правозахисник Едуард Багіров.

«Чи буде міліція, чи поліція, закон не зміниться. Як порушували права, так і порушуватимуть. Бо керівник дає команду, а її виконують. Що стосується кортежів – то як можна обмежувати себе коханого? – пояснює правник. – Як це не показати іншим, що інші – бидло, а вони стоять над нами та їздять за своїм правилами? Тому вони й створюють правила дорожнього руху і закони таким чином, щоб показати, що стоять над державою, над суспільством, над законами».

Правозахисники наводять як приклад інші країни Європи, у більшості з яких автомобілі глав держав не користуються перевагами у дорожньому русі, та стоять у заторах разом зі звичайними автомобілями.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.