За чесні вибори. Передвиборчий тиск на опозицію: кримінальні справи, обшуки та підпали

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 10.08.2012 14:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18083

З наближенням парламентських виборів в Україні почастішали випадки тиску на опозиційних політиків.

Ще наприкінці червня цього року з першими заявами про тиск на опозиційних кандидатів в Раду виступив народний депутат фракції «БЮТ-Батьківщина» Михайло Волинець. За його словами, 25 червня на допит до Київського райвідділу міліції Донецька викликали керівника місцевого осередку ВГО «Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля», кандидата по 41-му мажоритарному округу у Донецьку Володимира Деркача. Волинець пов’язував допит саме із активною громадянською та політичною діяльністю Деркача.

А вже після оприлюднення списків об’єднаної опозиції стало відомо, що проти Деркача порушено кілька кримінальних справ. Як відомо, він був активним учасником голодування чорнобильців у Донецьку. Після цього проти нього була порушена кримінальна справа. Деркачу інкримінували підробку документів, які дозволили йому отримати статус потерпілого від техногенної катастрофи. Крім цього, як повідомила опозиція, пізніше його звинуватили у побитті студента.

Народного депутата від БЮТ Михайла Соколова 9 липня викликали допит до слідчого Служби безпеки України у справі "дніпропетровських терористів". Як повідомляли ЗМІ, слідство у справі вибухів у Дніпропетровську з’ясувало, що двоє підозрюваних Віктор Сукачов і Дмитро Рева 2011 року були консультантами або політологами у Соколова для проведення виборчої кампанії-2012. Правоохоронці вважають, що підозрювані отримували від Соколова по 6000 гривень на місяць за консультаційні послуги.

На другий допит депутат не прийшов, тож СБУ викликала його повторно на 10 серпня.

13 липня у Черкасах правоохоронці прийшли в офіс об’єднаної опозиції, керуючись постановою про проведення обшуку й вилучення комп’ютерних носіїв, де зберігалися дані на всіх партійних активістів "Батьківщини" та "Фронту Змін". Однак, міліція залишила офіс, так і не розпочавши обшук. Правоохоронці склали протокол, що власники приміщення вважають їхні дії незаконними. Пізніше стало відомо, що відповідну постанову підписав син народного депутата-регіонала Володимира Олійника, прокурор Черкаського району Руслан Олійник.

19 липня працівники обласної податкової міліції в Маріуполі провели обшук офісу компанії, що належить дочці голови Донецького обласного передвиборчого штабу об’єднаної опозиції «Батьківщина» Олександра Ярошенка.

Як зазначив Ярошенко, "кажуть, що порушено дві кримінальні справи". Він розцінює цей факт як акт політичного тиску на нього як лідера опозиції через родичів.

«Батьківщина» також повідомила, що за головою Чернівецького обласного виборчого штабу об’єднаної опозиції Максимом Бурбаком встановлено спостереження наступного ж дня після оголошення початку акції «Україна проти Януковича» в Чернівецькій області. Відтоді всі його пересування здійснюються у супроводі одного автомобіля. Керівництво обласного виборчого штабу звернулося з відповідною заявою до прокуратури області.

Наприкінці липня опозиція заявила, що у Донецькій області почалася чергова хвиля репресій щодо опозиційних політичних сил. Зокрема, 24 липня у Маріуполі провели обшуки у депутатів міської ради Ігоря Решетняка та Олександра Романюка, які є кандидатами в народні депутати за двома мажоритарними округами. Загалом правоохоронці провели 8 обшуків на квартирах родичів, друзів, директорів компаній, де дружина Решетняка має 5%. Також проведено обшук і в неї вдома.

Донецький регіональний штаб опозиції повідомив також про інші випадки тиску на представників об’єднаної опозиції в області.

Зокрема, додому до депутата Новоазовської райради від «Фронту Змін» прийшла група людей у міліцейській формі, які в грубій формі вимагали віддати їм документи, що мають відношення до підприємницької діяльності депутата. Крім цього, до керівника округу № 61 прийшли троє невідомих, що намагалися завербувати його на роботу в штаб Наталії Королевської.

Центральний районний суд Миколаєва 31 липня обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для заступника голови виборчого штабу об’єднаної опозиції в Первомайську Миколаївської області Людмили Нікіткіної. Вона займає посаду фінансового директора первомайського товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Корнацьких". Нікітіна підозрюється у привласненні 149 тис. гривень із бюджету при отриманні дотацій на реалізований молодняк свинини в 2008 році. За словами її адвоката, на момент затримання Нікіткіна не знала про те, що проти неї порушено справу.

3 серпня у Донецьку на вулиці Челюскінців працівники ДАІ зупинили автомобіль кандидата у народні депутати від опозиції по округу № 61 Іллі Пономаренко, автомобіль якого обклеєний наліпками «Я проти Януковича!». За словами Понаморенка, працівники ДАІ сказали, що його машина «неправильно обклеєна» і перебуває у розшуку.

Опозиція заявила і про тиск на кандидата у народні депутати від об’єднаної опозиції по виборчому округу №154 на Рівненщині Валентина Королюка, якому погрожували фізичною розправою.

У своїй заяві Королюк, зокрема, вказав, що погрози на свою адресу почав отримувати після того, як звернувся до провладного кандидата, голови Дубенської райдержадміністрації Данила Корилкевича, з пропозицією подати у відставку зі своєї посади та розпочати чесну політичну боротьбу у виборчому окрузі.

У ніч на 8 серпня невідомі підпалили гараж лідера «Союзу Молоді Ізмаїла» Максима Волкова, який входить до складу об’єднаної опозиції Одеської області. Представники об’єднаної опозиції регіону пов’язують підпал з організаційною діяльністю Волкова.

Він, зокрема, відомий тим, що на червневому мітингу ізмаїльських портовиків публічно вийшов з лав Партії регіонів, порвавши свій партквиток і заявивши, що йому соромно за невиконані обіцянок, які давала ПР.

Заяви про тиск надходили і від представників партії "УДАР" Віталія Кличка. Як повідомляють ЗМІ, такі факти мали місце, зокрема, у Донецькій та Закарпатській областях.

Так, кандидат від партії УДАР за округом №61 на Донеччині Євген Корж повідомив, що він був звільнений з роботи на машинобудівному заводі перед з’їздом партії 31 липня, де він був висунутий кандидатом, через його відмову зняти свою кандидатуру.

Також інший кандидат від партії за мажоритарним округом №43 Роман Волков заявив, що після повернення зі з’їзду партії в Донецьк його викликали до директора підприємства, де йому була поставлена умова завершити партійну діяльність для продовження роботи. Він зазначив, що зробив вибір і залишається в партії.

Окрім цього, про тиск заявила і директор Чабанівської загальноосвітньої школи Ужгородського району і кандидат у народні депутати від партії “УДАР Віталія Кличка" Лариса Сарваш. За її словами, у неформальній розмові їй пропонували написати заяву на звільнення. Наразі на підтримку директора школи збирають підписи.

Попри прямі факти тиску на опозиціонерів їм також блокують зустрічі з виборцями у регіонах України, обмежують доступ до ефірів обласної державної телерадіокомпанії та муніципальних телеканалів, а також розміщення зовнішньої реклами.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.