Страчено Саддама Хусейна

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 30.12.2006 13:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1809

У Багдаді стратили колишнього президента Іраку Саддама Хусейна. Міністерство закордонних справ Іраку підтвердило виконання смертного вироку. Хусейна стратили через повішення приблизно о 6 ранку за місцевим часом. Президент Буш страту проспав.

Під час страти Саддам Хусейн тримався достойно

При цьому були присутні лікар, адвокат та помічник прем'єр-міністра, повідомляє Associated Press з посиланням на арабські ЗМІ.

Повідомлення про страту були передані по іракському національному телебаченню і саудівському телеканалу "Аль-арабія".

За даними ВВС News, страта відбулася за кілька хвилин до 6 години ранку.

Раніше остання спроба захисників Саддама добитися відстрочення виконання вироку закінчилася невдачею. Американський суд відмовився блокувати передачу Хусейна іракській владі для страти.

Спочатку агентства повідомили, що разом з Саддамом були страчені його найближчі сподвижники Авад Хамед Аль-Бандар і Барзан Аль-Тікріті, проте пізніше ця інформація не підтвердилася.

Під час страти колишній іракський лідер Саддам Хусейн поводився гідно і не намагався чинити опір.

Про це повідомив радник із безпеки президента Іраку Муваффакі Ар-Рубєї.

"Прямуючи до шибениці, він виглядав пригніченим, але спокійним і не намагався чинити опору", - повідомив Ар-Рубєї в інтерв'ю супутниковому телеканалу "Аль-Іракія". За його словами, Хусейн не просив пощади.

Єдиним передсмертним проханням колишнього іракського диктатора було передати комусь Коран, що знаходився в його руках, повідомив радник президента. "Це його прохання буде виконано", - додав він.

Нагадаємо, що Саддам Хусейн, екс-глава іракської розвідки Барзан Аль-Тікріті і колишній верховний суддя Революційного суду Іраку Авад Хамед Аль-Бандар 5 листопада 2006 року були засуджені до страти через повішення, згідно офіційному формулюванню, за злочини проти людяності. Екс-президентові Іраку було пред'явлено звинувачення у вбивстві 148 жителів села Дуджейл, які були знищені в 1982 році за звинуваченням в спробі замаху на життя Хусейна.

У Багдаді сотні іракців вийшли на вулиці, щоб продемонструвати свою радість. Водночас місцеве телебачення повідомляє про стрілянину, що виникла після виконання смертного вироку. У місті запровадили безпрецедентні заходи безпеки. У столиці на тиждень заборонили рух цивільного автотранспорту. В рідному місті колишнього президента Іраку Саддама Хусейна – Тікріті на чотири дні запроваджують комендантську годину.

Буш проспав страту Хусейна

Джордж Буш знав про час страти Саддама Хусейна, проте саму страту колишнього іракського лідера президент США проспав.

За словами прес-секретаря Білого дому, Джордж Буш знаходиться на своєму техаському ранчо, і президента б обов'язково розбудили, трапся що-небудь несподіване. Проте, оскільки страта Саддама Хусейна пройшла "за планом", сон Буша вирішили не переривати.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.