У Криму вимагають статусу регіональної для української мови

Автор/джерело -  © ВВС Україна



Дата публiкацiї - 13.08.2012 18:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18094

Відповідно до нового мовного закону у Криму вимагають статусу регіональної для української мови.

Дев’ять громадських організацій Криму звернулися до спікера Верховної Ради Володимира Константінова та прем’єр-міністра автономії Анатолія Могильова із закликом оголосити українську мову регіональною на півострові "нарівні з російською та кримськотатарською".

Серед організацій, які долучилися до звернення, кримське відділення Всеукраїнського товариства "Просвіта", організація "Український дім", Всекримське товариство "Україна-Світ", а також організація "Комітет з моніторингу свободи преси в Криму".

"Вимагаємо передбачити у республіканському бюджеті АРК кошти на розвиток поруч з іншими регіональними мовами Криму української мови, української культури та української освіти", - йдеться у заяві.

Як пояснив ВВС Україна один з авторів звернення, голова організації "Український дім" Андрій Щекун, українське населення автономії вважає себе "меншиною в меншині", а тому "перебуває під захистом чинного вітчизняного та міжнародного законодавства про права національних меншин".

"Українців у Криму проживає 24% населення, а тому ми маємо право на 24% україномовних шкіл та садочків, 24% від мовного бюджету на розвиток української. Зараз ми не маємо навіть 1%", - заявив пан Щекун. Він додав, що в Криму програми розвитку української практично не фінансуються, "тоді як російська мова має все".

Віце-спікер кримського парламенту Григорій Іоффе вважає, що своїм зверненням проукраїнські організації Криму "вирішили виявити свою дотепність" і спричинити політичний галас.

"Я не бачив цього звернення, хоча кожного дня переглядаю пошту. Але навіть, якщо воно існує, я би порадив цим людям уважно прочитати закон про мовну політику, що був ухвалений. Він чітко передбачає, що у нас українська мова є єдиною державною і не потребує жодного іншого статусу", - сказав пан Іоффе у коментарі ВВС Україна.

Крім того, віце-спікер наголосив, що у Криму програми розвитку української мови та культури фінансуються у достатньому обсязі, а парламент автономії "прийняв кілька постанов, які цьому сприяють". Зокрема, каже він, на фінансування Всеукраїнського культурно-інформаційного центру у Сімферополі з бюджету щорічно виділяється близько мільйона гривень. Також фінансується й організація "Просвіта".

Минулого тижня голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов заявив, що у зв’язку набуттям чинності закону "Про засади державної мовної політики" найближчим часом в автономії регіональними можуть стати російська та кримськотатарська мови. Для вирішення цього питання буде скликана позачергова сесія місцевого парламенту.

"Безумовно, практична реалізація його норм потребуватиме бюджетних витрат. Ми обов’язково знайдемо необхідні кошти і будемо впроваджувати передбачені в законі механізми щодо функціонування регіональних мов. Ми усвідомлюємо, що, виконуючи мовний закон, ми захистимо гуманітарні права переважної більшості кримчан. Для нас фактор суспільного спокою і громадянської консолідації важливіший за гроші", - наголосив пан Могильов.
Водночас голова кримського уряду висловив упевненість, що надання статусу регіональної російській та кримськотатарській мовам жодним чином не перешкоджатиме розвитку на території автономії державної української мови.

Як ми повідомляли, відомий політик, академік Академії економічних наук, професор Володимир Пилипчук на своїй сторінці в Facebook запропонував наступне:

«В кожному регіоні, де проживає не менше 10% українців, вимагати введення Української мови і як регіональної. В авторів (КА-КА) не хватило розуму додуматися, що українська мова може бути введена по всій території України і як регіональна. В т.ч. і в Донецьку, і в Луганську, і в Одесі, і в Криму. Бо в згаданих регіонах проживає не менше 10% українців. І на їх вимогу – слід буде ввести і Українську, як регіональну... »

Як відомо, міська рада Одеси на позачерговій сесії в понеділок, 13 серпня прийняла рішення, відповідно до якого російська мова одержала в місті статус регіональної. За це рішення проголосували 73 депутати з 111 присутніх (разом в міськраді 120 депутатів).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.