Деградація. Судова система, створена регіоналами, це - не суди, а совковий фарс

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 15.08.2012 12:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18111

Влада заявляє, що намагається повернути довіру населення до судів, проводячи опитування громадян щодо недоліків у роботі системи судочинства.

Утім, експерти відзначають, що така акція не зможе знівелювати втрату довіри до судів через процеси над опозиційними політиками, які свідчать про підконтрольність судової системи виконавчій владі та про відсутність правосуддя в Україні, заявляють експерти. Водночас у Верховні Раді кажуть, що ситуацію може змінити лише розпуск судів та створення нової судової вертикалі.

Голова Державної судової адміністрації Руслан Кирилюк повідомив про початок опитування серед відвідувачів судових інстанцій, прокурорів, суддів, та адвокатів про умови обслуговування в цих інстанціях, а також про якість та доступність інформації в судах.

«Ця акція спрямована на те, щоб перетворити суди на центри надання послуг для громадян. Ми повинні відійти від сприйняття суду, як органу, що нав’язує суспільству свою волю. Тому ми дуже зацікавлені в результатах цього опитування. Ми будемо брати участь в аналізі цих результатів і, звичайно, спрямовувати свою роботу на те, щоб зростав рівень довіри громадян», – сказав Крилюк.

Судді грають у піддавки з прокурорами – Власенко

Тим часом останні крихти довіри населення до судової системи знищують судові процеси, які отримали визначення політичних, заявив Радіо Свобода захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко. За його словами, «газова» справа проти екс-прем’єра показала підконтрольність судів, від Печерського районного до Вищого спеціалізованого, виконавчій владі. Тепер замовлення керівництва держави виконує Київський суд Харкова, відзначив Власенко.

«Як можна довіряти судді, який задовольнив клопотання прокуратури, яка просила оголосити перерву, щоб запитати у Юлії Тимошенко згоду на участь у відеоконференції, і це при тому, що у матеріалах справи 5 листів Тимошенко з незгодою на таку участь?» – зауважив Власенко.

Суди не повинні прислужувати Президентові – депутат Швець

Повернути довіру населення не допоможе навіть удосконалення законодавчої бази, зазначає голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат від БЮТ Віктор Швець.

«Повинна бути загальнодержавна програма, яка повинна повністю знищити цю корумповану, нікому не потрібну систему, яка тільки принижує і обмежує права й свободи українських громадян. Після її повної руйнації побудувати абсолютно нову незалежну судову систему, щоб в Україні був справедливий суд, щоб він не був прислужником Президента», – наголошує Швець.

Експерти також відзначають, що про підконтрольність судів державній владі та силовим структурам свідчить і той факт, що в Україні лише один відсоток вироків є виправдувальними.

Від “Аратти”: дещо подібне до сучасної ситуації з судовою системою вже було за часів СРСР. Щоправда тоді, корупція не була настільки явною, оскільки визначальну роль у судочинстві відігравало номенклатурне керівництво компартії. Тобто, якщо суддя чітко виконував вказівка партійного керівництва, то він міг безкарно взяти якусь суму хабарів. Але при тому, не преходячи межу дозволеного, не демонструючи свої статки суспільству.

І це цілком логічно - бо така система дозволяла у будь-який момент, за найменшу непокору чи інші гршки зробити з судду кримінального злочинця.

Судова система України досі не змогла відірватися від комуністичного минулого, як і владні інституції в цілому. Попри вимогу Конституції, прокуратура здійснює невластиві функції загального нагляду і слідства. МВС і СБУ не реформовані і фактично залишаються репресивними політичними органами.

Отже, система працює у тому ж стані, який створив за часів Сталіна Вишинський з кагортою чекістів. Саме тому, казати про демократію в Україні - просто немає приводу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.