Прогнозоване рішення. Тимошенко і Луценка остаточно не пустили на вибори

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 15.08.2012 23:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18119

Вищий адміністративний суд відхилив апеляцію на відмову зареєструвати Юлію Тимошенко та Юрія Луценка кандидатами в народні депутати за виборчим списком партії «Батьківщина».

Таким чином, судді підтвердили законність рішення ЦВК про відмову зареєструвати опозиційних політиків кандидатами, оскільки вони мають непогашену судимість. Рішення суду є остаточним і оскарженню не підлягає. Опозиція розцінює це рішення як політичне і має намір оскаржувати його в Європейському суді з прав людини.

Під час судового слухання представник «Батьківщини» в ЦВК Руслан Князевич зазначив, що екс-прем’єр Юлія Тимошенко й колишній міністр внутрішніх справ Юрія Луценко можуть балотуватися в депутати Верховної Ради, однак, у разі їх обрання, ЦВК не має права визнати їх обраними. При цьому Руслан Князевич наголосив, що виборчий закон суперечить Конституції.

«Конституція апріорі дозволяє людині балотуватися в народні депутати. Але на час обрання, якщо в такої особи не знята і не погашена судимість, вона не може бути обрана до Верховної Ради. Якщо би конституцієдавець доктринально допускав би рівність такого роду обмежень, він точно всіх би їх виписав в одній частині», – заявив Руслан Князевич.

Натомість представники Центрвиборчкому зауважили, що жодного подання до Конституційного Суду з приводу невідповідності виборчого законодавства Основному законові не було.

Український суд апелює до світового досвіду

Відтак Вищий адміністративний суд підтвердив законність рішення про відмову засудженим опозиційним політикам у реєстрації кандидатами в депутати. При цьому суддя Олександр Веденяпін, серед іншого, послався на міжнародну практику, відповідно до якої особи з непогашеною судимістю не можуть бути обрані до представницьких органів. Рішення суду є остаточним і оскарженню не підлягає.

Натомість Руслан Князевич зазначив, що тепер опозиції залишається тільки звернутися до Європейського суду з прав людини і назвав рішення Вищого адмінсуду політичним.

За словами голови Комітету виборців України Олександра Черненка, досі в Україні не було прецеденту, щоб у депутати балотувалася особа, яка відбуває покарання.

«Були випадки, коли обирали людей, які перебували в СІЗО, але вироку суду не було. Тут, безперечно, є суперечність закону і Конституції, і опозиція цим скористалася», – зазначив експерт.

Юлія Тимошенко і Юрій Луценко засуджені, відповідно, до 7 й 4 років позбавлення волі за перевищення службових повноважень.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.