Вчені навчилися визначити точне джерело чуток у соцмережах

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 16.08.2012 11:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18123

Розроблено алгоритм, що дозволяє точно визначати джерело чуток в соціальній мережі.

Ефективність алгоритму була продемонстрована авторами на основі даних, зібраних вже після того, як відбулася подія - епідемія холери, поширення чутки чи атака терористів.

Однак автори не сумніваються, що розроблений метод виявиться надзвичайно ефективним в моніторингу і запобігання подібного роду ситуацій.

Новий спосіб відстеження повідомлень у мережі представила дослідницька група з Лабораторії аудіовізуальних комунікацій при Федеральній політехнічній школі Лозанни (EPFL).

"Правильно розмістивши сенсорні точки в мережі, можна навчитися швидко реагувати на ті чи інші виклики – чи то епідемія, диверсія чи інформаційний вкиди", - резюмують дослідники.

"Використовуючи наш метод, можна відшукати джерело будь-якого інформаційного сигналу в масиві сильно "зашумлених" даних, що циркулюють по мережі, використовуючи в якості відправної точки всього кілька членів цієї мережі", - говорять дослідники.

Припустимо, ви зіткнулися з ситуацією, коли в соціальній мережі, членом якої ви є, скажімо, в "Фейсбук" чи "ВКонтакте", починає поширюватися чутка, яка ганьбить вас.

Як з’ясувати, хто став його джерелом, якщо інформація вже потрапила в стрічки 500 ваших друзів, а також їхніх друзів, яких, можливо, ви навіть і не знаєте?

"Проаналізувавши з урахуванням тимчасового чинника і деяких інших доступних параметрів повідомлення, надіслані всього 15-20 учасникам мережі, наш алгоритм відновить траєкторію поширення цієї інформації і знайде її джерело", - коментує результати дослідження Педру Пінту, керівник EPFL.

Зрозуміло, що за допомогою того ж алгоритму і декількох сенсорів, розміщених всередині мережі, можна ідентифікувати не тільки чутки, але і джерела спам-розсилок, шкідливих програм та комп’ютерних вірусів.

Втім, комп’ютерними мережами область застосування алгоритму не обмежується. Так, з тим же успіхом його можна застосовувати в офлайні, коли, наприклад, потрібно локалізувати і знешкодити джерело епідемії, наприклад холери.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.