Протест журналістки: Наталія Соколенко звільняється з СТБ

Автор/джерело -  © Телекритика



Дата публiкацiї - 17.08.2012 18:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18138

Через замовчування суспільно важливих тем Наталія Соколенко залишає «Вікна-новини».

Про це вона повідомила «Телекритиці».

«Як сказала в нещодавному інтерв`ю газеті «День» шеф-редактор «Телекритики» Наталія Лигачова, журналісти мають знати межу компромісу, за яку вони заходити не можуть. От і я свою знаю. Я вважаю, що далі нести колективну відповідальність за те, що виходить у нас в ефір, я не можу. Мені вже не дозволяє совість. І глядачі, я б так сказала, не дозволяють, які мені шлють щодня СМС-ки зі словами "ганьба"», - розповіла кореспондентка «Вікон».

За словами Наталії Соколенко, у випусках новин СТБ замовчуються суспільно важливі теми: «Якщо зіставити наші випуски зі стрічкою новин, наприклад, на "Українській правді", відразу ж помітні теми, про які в ефірі «Вікон не йдеться». Це, наприклад, балотування сина Азарова, який живе в Австрії, має там нерухомість невідомого походження, балотується в Слов`янську, де злиденне населення обідране владою. Я вважаю, що це топ-тема, а ми взагалі про це не згадуємо. Ми не згадуємо, що кандидат у депутати Андрій Шевченко протягом п’яти років не мешкав в Україні, хай там є певні колізії в законодавстві, і це важко довести. Є люди, які вважають, що не можна його реєструвати саме через те, що він був зіркою лондонського "Челсі". Але ми згадуємо переважно про Наталію Королевську. Хоча це симулякр: не існує політика Наталії Королевської. Це вигадка, це нуль помножений на нуль. А ми про це розповідаємо постійно, як і про безкінечні "покращення", абсолютно не беручи до увагу іншу сторону».

Як відзначила журналістка, таке рішення вона прийняла після того, як зрозуміла, що не зможе вплинути на нинішній стан справ у ньюзрумі «Вікон»: «Я робила всі можливі кроки. І я бачу, що це не приносить жодного результату. В нас "Королевська з покращенням" замість реальної ситуації, яка відбувається у країні. Я не можу з цим змиритися, я не можу це змінити. Отже, я йду за власним бажанням».

Також вона додала, що не пов`язує замовчування новин у «Вікнах» із призначенням керівника департаменту інформаційно-аналітичного мовлення телеканалу СТБ Володимира Павлюка: «Це поступовий процес, і це не сталося з приходом Павлюка. Я не знаю, які в нього стосунки з керівництвом і холдингом. Мені хочеться вірити, що він намагається відстояти чистоту процесу. Але це лише моя віра, яка не має ні доказів, ні спростувань. Я його вважаю розумним і талановитим менеджером. Що там відбувається між ним і людьми, які це рішення приймають - невідомо. Але неможливо, щоб він із власної волі ставив у ефір цю пустопорожню Королевську».

За словами Соколенко, заяву про звільнення вона подала сьогодні та залишить роботу на каналі орієнтовно 22-го серпня.

Щодо подальших планів, то, за словами кореспондентки, питання про вибір між політичною і журналістською кар`єрою вона собі навіть не ставила. «Я отримала пропозицію від партії «Демократичний Альянс» за 2 тижні до моменту остаточного подання кандидатур і до моменту, коли партія мала б зібрати гроші. Я розуміла примарність того, що ми можемо зібрати за такий невеликий термін таку суму. Але все ж таки я таку пропозицію прийняла як вияв моєї громадянської позиції. Назвати це початком політичної кар’єри дуже важко».

Також Наталя Соколенко додала: «Про подальші розлогі плани розповім пізніше. Я б хотіла повернутися до розбудови в Україні громадського радіо і телебачення. І звичайно, шукатиму роботу в журналістиці».

Наталія Соколенко була кореспонденткою «Вікон», починаючи з 2004-го року. У 2009-му отримала Національну премію «Телетріумф» як найкращий репортер.

Як повідомили «Телекритиці» у прес-службі СТБ, представники каналу заяву Наталії Соколенко не коментуватимуть, оскільки це її особисте рішення.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.