Топ-п`ятірка політичних свинств-2006

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 31.12.2006 18:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1814

В переддень року Свині логічно замислитися про найбільші політичні свинства, вчинені протягом 2006 року в Україні.

Топ-п'ятірка таких свинств складена за підсумками опитування експертів-політиків.

Свиня №1: Політична

Перше місце експерти майже одноголосно дали величезній і бридкій свині, яку в серпні підклав своїм політичним союзникам із "Нашої україни" та БЮТ лідер соціалістів Олександр Мороз. Дарма чекали ті, хто стояв на трибуні буремного Майдану поруч із Сан Саничем, що він з охотою увіллється до коаліції демократичних сил і проголосує, як обіцяв, за кандидатуру спікера від союзної "Нашої України". Мороз занадто жадав спікерського крісла сам. І миттєво розвернувся на сто вісімдесят градусів у політичному сенсі. Ошелешеним націонал-демократам тільки й лишалося, що сумно спостерігати за жахливою політичною свинею у вигляді так званої "антикризової коаліції", парламентської червоно-малиново-біло-голубої більшості та уряду Віктора Януковича. А також слухати чудернаціькі виправдовування Мороза про те, що "Наша Україна" хотіла "кинути" і його, і Тимошенко, тому він мусив зраджувати на випередження... Можливо, Сан Санич когось і переконав, але рейтинг його звалився, а експерти гідно поцінували цей винахідливий політичний маневр.

Свиня №2: Соціальна

Друге місце посіла свинюка, яку ледве не підіклав переважній більшості українців Кабмін Віктора Януковича у вигляді урядового проекту Держбюджету на 2007 рік. Всупереч елементарним вимогам соціального захисту населення донецькі урядові чиновники не змогли привести розміри прожиткового мінімуму у відповідність із експертними розрахунками (замість 405 грн. заклали 385 грн.), а також дорівняти розмір мінімальної пенсії до прожиткового мінімуму. Тобто, за словами Президента Віктора Ющенка,уряд збирався щомісяця на рівному місці забирати з кишені старих людей, щонайменше, 20–30 гривень. насправді - значно більше, позаяк ці мінімальні показники є основою для перерахунку зарплат бюджетників і пенсій пенсіонерів.

Президент наклав вето на закон, проинятий представниками політичних сил, які так переконливо обіцяли в березні, під час виборчої кампанії, українцям "краще життя вже зараз". Ющенко підписав бюджет-2007 нібито лише після гарантій виконання урядом цихї елементарних вимог. Чи це так - подивимося. Хоча скептики вважають, що підпис під бюджетом вчинено Президентом в обімн на призначення двох "любих друзів" головами облдержадміністрацій.

Свиня №3: Комунальна

Третє місце - за свинею, котру намагається підкласти киянам мер Леонід Черновецький, обраний "облагодіяною" гречкою та консервами третиною мешканців столиці. Леонід Михайлович своїм одноосібним розпорядженням підвищив тарифи на житлово-комунальні послуги в Києві в середньому в 3,4 рази. При цьому не надав, бодай про людське око, жодних економічних обґрунтувань такого нечуваного удару по кишені рядового киянина. Не в дивину, що розлючені столичні мешканці назвали тарифи від Черновецького "грабіжницькими" й організували низку масових акцій протесту.

Під тиском киян та опозиції в міськраді мер був змушений знизити коефіцієнт підняття житлово-комунальних тарифів 2,58 рази. Але до визначеного експертами рівня (1,8 рази) ще лишилася досить значна дистанція. Оскільки Міністерство юстиции визнало всі тарифні розпорядження Черновецького недійсними (вочевидь, побоюючись юридичної експертизи, хитрий мер не став, як того вимагає закон, реєструвати розпорядження в Київському міському управління юстиції), - є надія, що ця свиня від леоніда Михайловича не зможе проповзти у новий 2007-й рік. (Хоча...секретар міськради Станіслав Довгий (він же в народі - "Стасік-кіндер-сюрприз") заявляє, що коли прийдуть описувати майно, кияни нікуди не подінуться - заплатять, скільки мер розпорядиться.- Ред.).

Свиня №4: Дипломатична

Четверту за рейтингом свиню підклав Віктору Януковичу міністр закордонних справ Борис Тарасюк наприкінці листопада.Він ледве не зірвав омріяний Януковичем візит до США, коли передав до Вашингтона ноту з проханням перенести терміни візиту прем'єра. Причина – Янукович не погодив програму візиту і тези своїх месиджів (повідомлень - Ред.) з Президентом Ющенком, як того вимагає відповідний указ Президента. Зрештою Віктор Федорович змушений був надіслати "візитну" документацію до Секретаріату Президента, щоб нейтралізувати підступну дипломатичну свиню.

Свиня №5: Кадрова

В кінцевому підсумку,п'яте політичне свинство року - це відповідь Януковича на „ноту Тарасюка”. Фактично цю свиню прем'єр адресував Президентові. 1 грудня проурядова більшість Верховної Ради відправила Бориса Івановича у відставку з посади міністра закордонних справ. Хоча Шевченківський суд міста Києва і визнав це рішення незаконним, пан Тарасюк фактично завис у повітрі. Двічі його елементарно не пускали до засідання уряду. Втретє він і сам не пішов, щоб не напрошуватися на неприємності. Сьогодні Тарасюк – власник невизначеного статусу, тож "свиня", підкладена Януковичем і компанією, дістала й Тарасюка, і самого Віктора Ющенка, для котрого постать полум'яного євроатлантичного інтегратора явно є сакральною.

Микола Писарчук, УНІАН

Коментар “Рух-Прес”:

Не згадується ще одна - "Універсальна" - свиня, що її підклав Президент усьому українському народові

Мабуть, автор таки пощадив Віктора Андрійовича - адже Президент став першою й головною жертвою ним же вирощеної свинюки під назвою "Універсал національної єдності", яким ще більше роз'єднав націю.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.