Фірмовий стиль ПР: мовний закон - як примітивне шахрайство

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 20.08.2012 10:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18140

З адміністрації президента керівникам Закарпатської та Чернівецької обласних рад та адміністрацій була дана сувора вказівка не проводити сесій з мовного питання.

Про це заявив депутат Верховної Ради від НУНС Генадій Москаль з посиланням на власні достовірні джерела, повідомляє прес-служба нардепа.

Москаль назвав «першою серйозною «осічкою» регіоналів» широко анонсовану сесію Верховної ради Автономної республіки Крим, на якій було заплановане надання російській мові статусу регіональної. «Розгляд питання відкладено на невизначений термін - скоріше за все, до виборів до нього не повернуться. Зараз серед населення Криму більше 13% складають кримські татари, і ненадання їх мові статусу регіональної є не тільки грубим порушенням улюбленого закону Партії регіонів, але й Конституції» - сказав Москаль.

Політик також зазначив, що серед населення Чернівецької області більше 13% складають румуни і більше 10% – молдавани. Крім того, в області є села, де компактно проживають росіяни-старообрядці та поляки.

Аналогічна ситуація і в Закарпатській області – кількість етнічних угорців тут складає більше 12%, що є підставою для визнання угорської мови регіональною на території області. Крім того, в окремих районах компактно проживають румуни, є майже повністю словацькі, німецькі села, а також села, заселені представниками інших національностей.

«Не дивно, що на територіях, де проживають представники цих меншин, ніякі сесії не проводилися», - сказав Москаль, вказавши, що вже звернувся кримськотатарською мовою до голови Верховної ради АРК та голів Чернівецької і Закарпатської обласних рад (румунською і угорською мовами) з вимогою провести сесії та визнати регіональніми, відповідно, кримськотатарську мову в Криму, молдавську та румунську на Буковині та угорську мову на Закарпатті.

«Якщо цього не буде зроблено, залишаю за собою право звернутися до окружних адміністративних судів згаданих регіонів, послів Угорщини, Румунії та Молдови, а також до структур ОБСЄ та Ради Європи, що опікуються правами національних меншин», - вказав Москаль.

Нагадаємо, з набранням чинності закону "Про засади державної мовної політики" наразі місцеві влади 7 регіонів України ухвалила рішення, згідно з яким російська мова отримала статус регіональної.

В той же час Ізмаїлі міськрада відмовилася розглядати питання про надання болгарській мові регіонального статусу на рівні з російською.

Президент Міжрегіонального об’єднання «Румунська спільнота України», депутат від Партії регіонів Іван Попеску заявляв, що рішення про статус румунської мови в Чернівецькій області, буде прийнято через три місяці - після того, як Кабінет міністрів розробить механізми реалізації закону про мовну політику.

Голова Херсонської обласної ради Віктор Пелих на брифінгу після сесії облради, на якій було прийнято рішення про надання російській мові статусу регіональної заявив, що турки, що компактно проживають на Херсонщині в сільській місцевості, можуть поставити питання про надання їх мові статусу регіональної.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.