“К’юріосіті” дослідив на Марсі перший камінь

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 20.08.2012 14:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18146

Марсохід “К’юріосіті” розплавив лазером перший марсіанський камінь.

Робот направив свій лазерний апарат на камінь розміром з тенісний м’яч, який лежав на поверхні за два з половиною метри від нього.

Короткі потужні імпульси сфокусованого інфрачервоного випромінювання випарували поверхню каменю, дозволивши вивчити його хімічний склад.

Таким чином марсохід випробував свій лазер і тепер готовий взятися за серйозну роботу із вивчення геологічної будови Червоної планети.

Лазерний апарат є частиною набору пристроїв робота, який важить одну тонну. Машина приземлилася два тижні тому в кратері Гейла поблизу екватора Марса.

Впродовж марсіанського року "К’юріосіті" спробує встановити, чи були в історії планети такі періоди, протягом яких могло існувати життя.

Лазерний апарат ChemCam, створений фахівцями США і Франції, стане важливим інструментом дослідження. З його допомогою вчені зможуть відбирати найцікавіші для вивчення об’єкти.

Марсіанський камінь

Першою ціллю лазерного пристрою став камінь діаметром сім сантиметрів, названий "Коронація" (раніше називався N165).

Він не становив значного інтересу для науки. Як вважають вчені, камінь - зразок базальтової породи вулканічного походження. Його рівна поверхня була зручна для перевірки роботи лазера.

За 10 секунд лазерний апарат випустив 30 імпульсів інфрачервоного випромінювання. Потужність кожного з них перевищувала мільйон ват. За допомогою телескопа робот спостерігав за іскрою, яка виникала в результаті імпульсів. Кольорова гамма іскри дозволяла робити висновки щодо присутності атомів тих чи інших елементів.

"Ми отримали широку палітру кольорів при вивченні "Коронації", - говорить один з головних експертів ChemCam Роджер Вінс з Національної лабораторії в Лос-Аламосі (штат Нью-Мексико). - Наші фахівці дуже хвилюються, але при цьому працюють з даними, не покладаючи рук. Після восьми років, проведених над створенням лазерного апарату, настав час отримати дивіденди".

Першою науковою ціллю для лазерного пристрою стане кам’яна порода поруч з місцем посадки "К’юріосіті". Під час приземлення марсохід оголив тверду поверхню планети, яку і вивчатимуть фахівці.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.