Суд завершив розгляд касації Тимошенко “забувши” назвати дату оголошення вердикту

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 21.08.2012 15:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18158

Вищий спеціалізований суд України у вівторок, 21 серпня, завершив розгляд касаційної скарги Юлії Тимошенко на вирок у “газовій справі”. Судді пішли до нарадчої кімнати для підготовки рішення суду, не повідомивши, коли це рішення можна очікувати.

В об’єднаній опозиції вважають, що суддя Станіслав Міщенко не оголосив дати рішення, оскільки воно залежатиме від адміністрації президента України.

На засіданні виступили представники державного обвинувачення.

Прокурор Оксана Дрогобицька заявила, що державне обвинувачення вважає за необхідне відхилити касаційну скаргу Юлії Тимошенко і залишити судові рішення Печерського суду Києва та апеляційного суду столиці без змін.

Звинувачення

Пані Дрогобицька заявила, що Юлія Тимошенко одноосібно затвердила і надала голові "Нафтогазу України" Олегу Дубині директиви на переговори із російським "Газпромом", таким чином перевищивши повноваження голови уряду.

Про це покурор сказала, посилаючись на допити свідків - колишнього президента Віктора Ющенка, екс-голови "Нафтогазу" Олега Дубини та урядовців.

"Вона умисно вчинила дії, що виходять за межі повноважень прем’єр-міністра", - сказала прокурор. За її словами, дії екс-прем’єра призвели до того, що збитки компанії "Нафтогаз" у 2009 році сягнули понад 1,5 млрд гривень.

Адвокати екс-прем’єра заперечили звинувачення прокурора і заявили, що оприлюднені нею матеріали "не мають стосунку до змісту звинувачень".
"Безпрецедентний випадок"

Після засідання лідери об’єднаної опозиції Олександр Турчинов та Арсеній Яценюк сказали, що суддя не оголосив дати рішення суду, тому що його ухвалюватиме адміністрації президента України.

За словами адвоката Юлії Тимошенко Сергія Власенка, в суді стався "безпрецедентний випадок", коли головуючий суддя не повідомив часу оголошення рішення. Він каже, це означає, що цим рішенням будуть маніпулювати.

Сергій Власенко також припустив, що рішення суду оголосять після 28 серпня, коли скаргу екс-прем’єра почне розглядати Європейський суд з прав людини. Найпевніше, сказав він, суд оголосить рішення між 10 і 13 вересня.

Представники об’єднаної опозиції кажуть, що очікують будь-якого рішення касаційної інстанції, і впевнені, що воно не буде об’єктивним.

Обвинувачення: не мала права підписувати

Попереднє засідання з цієї справи відбулося в четвер і тривало близько восьми годин. Увесь цей час виступали захисники Юлії Тимошенко, а також представник державного обвинувачення Сергій Пересунько і представник цивільного позивача - компанії "Нафтогаз України" - Вадим Куницький.

Хоча адвокати Юлії Тимошенко були упевнені, що засідання знову буде перенесе, головуючий суддя Станіслав Міщенко вирішив розглядати справу без участі екс-голови уряду. Водночас він оголосив висновки судово-медичної експертизи, проведеної на вимогу Київського райсуду Харкова у червні.

В експертизі ідеться про те, що виявлені у пані Тимошенко хвороби є хронічними, нетяжкими і такими, що не загрожують життю. Загальний стан її здоров’я визнано стабільно-задовільним, і пані Тимошенко може брати участь у заходах за межами лікувального закладу, йдеться в експертизі.

Прокурор Оксана Дрогобицька, яка на попередніх засіданнях кілька разів наполягала на тому, що розгляд касації без Юлії Тимошенко неможливий, пояснила, що цього разу не зверталася із відповідним клопотанням саме через одержання результатів судово-медичної експертизи.

Захисники наполягали на тому, що у діях екс-прем’єр-міністра відсутній склад злочину, тоді як сторона обвинувачення заявляла, що Вищий спеціалізований суд має відмовити у задоволенні касаційної скарги Юлії Тимошенко, залишивши судові рішення у її справі без змін.

Зокрема, представник "Нафтогазу України" заявив, що вона не мала права підписувати і закріплювати печаткою директиви уряду на переговорах. За його словами, прем’єр-міністр одноосібно може давати лише доручення, у той час як директиви cхвалюються колегіальним органом - Кабінетом Міністрів.

Вадим Куницький також заявив, що підписані угоди не забезпечили балансу інтересів сторін, а ціни на газ для України зросли неспівмірно з цінами на транзит газу українською територією.

Захист: дії Тимошенко - "усталена практика"

Захисник екс-прем’єра Сергій Власенко наголосив, що Печерський суд не зміг довести заподіяної Юлією Тимошенко шкоди під час підписання газових угод. Він також сказав, що під час судового розгляду "були десятки, якщо не сотні процесуальних порушень", та закликав суддів скасувати вирок Печерського суду і ухвалу Апеляційного суду.

Своєю чергою, адвокат Микола Сірий заявив, що Юлія Тимошенко під час підписання газових угод діяла в умовах гострої необхідності, оскільки на той час склалася катастрофічна ситуація із постачанням газу до Європи.

"Кримінальне право передбачає, що особа має альтернативу у вчиненні дій. У 2009 році Юлія Тимошенко не мала альтернативи", - заявив адвокат.

За його словами, з цієї причини не може йтися про перевищення повноважень екс-прем’єра, якій було надано мандат довіри українським парламентом, що затвердив Юлію Тимошенко на посаді голови уряду. Адвокат заявив, що залишити вирок у силі - "це перекреслити усталену практику здійснення повноважень вищими посадовими особами держави".

Президент: Тимошенко затягує справу

28 серпня Європейський суд з прав людини розпочне розгляд скарги Юлії Тимошенко, у якій вона вказує на незаконне, на її думку, обмеження свободи і створення перешкод для політичної діяльності.

Водночас у затягуванні остаточних судових рішень екс-прем’єра звинувачував Президент Віктор Янукович.

За його словами, пані Тимошенко мала б бути зацікавлена у якнайшвидшому завершенні розгляду її справ у судах, але вона всіляко опирається тому, щоб суди розглядали ці питання, повідомляла президентська прес-служба.

"Мабуть, є причини? Це її спосіб захисту - політичний", - заявляв у липні Президент на зустрічі із членами Клубу головних редакторів країн СНД, Балтії та Грузії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.