Новорічний подарунок Мінську із Москви

Автор/джерело -  © РІА Новості



Дата публiкацiї - 1.01.2007 17:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1816

З 1 січня 2007 року російські нафтові компанії повинні будуть сплачувати експортне мито при постачанні нафти до Білорусії.

У відповідь Білоруський державний концерн по нафті і хімії (Білнафтохім), до складу якого входить більше 50 організацій, призупинив укладені на 2007 рік контракти з російськими нафтовими компаніями на постачання нафти.

На початку грудня глава уряду РФ Михайло Фрадков підписав постанову, відповідно до якої, постачання нафти у Білорусь оподатковуватимуться вивізним митом, як і для країн, що не входять в Митний союз.

З 1999 року, коли Росія і Білорусія підписали документ про створення Союзної держави, російська нафта, як і інша продукція, постачалася сусідам безмитно і відповідно коштувала споживачам (нафтопереробним заводам) дешевше.

Тепер вона коштуватиме їм дорожче як мінімум на $180,7 за тонну - саме така ставка мита встановлена урядом для експорту сирої нафти і діятиме до 1 лютого.

Своє рішення російська сторона пояснила тим, що Білорусія розірвала міжурядову угоду, по якій 85% мита на експорт, зокрема, нафтопродуктів, вироблених в Білорусі з російської сировини, повинні зараховуватися до російського бюджету, і лише 15% - до бюджету Білорусі.

Росія є основним постачальником енергоносіїв до Білорусії. Всього у 2005 році до Білорусі було поставлено 19,3 мільйона тон нафти і 20,2 мільярда кубічних метрів природного газу, в поточному році об'єми постачань збільшилися.

За оцінкою експертів, Росія щорічно недоотримає більше $4 мільярдів із-за різниці в експортних митах в Білорусі і Росії на нафтопродукти, вироблювані з російської нафти. Наприклад, з 1 грудня російське мито на експорт легких дистилятів і газойлей складає $134 за тонну, а білоруська - $75,8; мито на вивіз з РФ мазуту, змащувальних масел і відпрацьованих нафтопродуктів - $92,9 за тонну, і $72,2 - з Білорусі.

Президент Росії позначив цю проблему під час "прямої лінії" 25 жовтня.

"Ми дивимося, скажімо, на обсяги нашої сирої нафти, яку ми поставляємо до Білорусі, на потреби самої республіки, і на те, скільки нафтопродуктів поставляється за рубіж. Тут нам, звичайно, потрібно наводити лад в процесі нормального діалогу з нашими білоруськими колегами", - відзначив Путін.

"Якщо не вдасться досягти домовленості, тоді нам доведеться вводити обмеження, чого нам би дуже не хотілося", - заявив тоді глава держави.

На підготовку і ухвалення відповідних рішень знадобилося трохи більше місяця.

У загальному об'ємі промислової продукції Республіки Білорусь питома вага організацій Білнафтохіма становить близько 19%, а в загальнореспубліканському експорті - більше 25%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.