NASA відправить на Марс ще один апарат

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 21.08.2012 19:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18162

Американське аерокосмічне агентство NASA обрало переможця з трьох запропонованих малих місій з дослідження Сонячної системи.

Фінансування у розмірі 425 мільйонів доларів отримає проект геофізичної станції на Марсі, яка буде вивчати внутрішню структуру Марса, його ядро і кору, вимірювати температуру в його надрах і сейсмічну активність.

Проект InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport, раніше називався Geophysical Monitoring Station - GEMS) передбачає запуск посадкового модуля на Марс, який вивчить його внутрішню будову і склад.

Розробкою проекту займається Лабораторія реактивного руху (JPL), яка також займається діючими марсоходами "Спіріт" і "Оппорт’юніті", створенням і підготовкою до запуску марсоходу Curiosity.

Зонд буде створений на базі вже перевіреної платформи - на базі конструкції посадкового зонду Фенікс, який успішно працював в приполярних територіях Марсу.

На борту зонду буде встановлено сейсмометр, який буде фіксувати всі вияви сейсмічної активності на планеті, а також спеціальний геофізичний термометр, призначений для високоточних вимірювань коливань підземного тепла.

Датчик цього приладу буде перебувати в свердловині на глибині п’ять метрів. Таким чином, цей зонд проникне під поверхню планети глибше за всі колишніх дослідницькі апаратів.

Зазначимо, що у створенні цих приладів беруть участь французькі і німецькі вчені.

Крім того, один з приладів зонду буде з високою точністю відслідковувати коливання в обертанні планети, що допоможе вченим визначити розподіл маси в надрах планети і краще зрозуміти її внутрішню структуру.

Як очікується, новий зонд відправиться до Марсу в березні 2016 року і здійснить посадку у вересні того ж року. Розрахунковий термін роботи апарату - 720 днів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.