У марсохода Curiosity з’явилися перші проблеми

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 22.08.2012 11:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18165

На марсохіді Curiosity сталися серйозні неполадки з одним із сенсорних датчиків, що відповідають за збір інформації про погодні умови з поверхні Марса. У NASA проблему називають несуттєвою.

"Ми працюємо над тим, щоб відновити функціональність роботи датчиків, наскільки це можливо", - сказав Ксав’єр Гомес-Ельвіра, один із співробітників місії NASA.

Навіть у зламаному стані датчик продовжить збір інформації, але, можливо, буде надавати її в дещо погіршеному вигляді.

Фахівці поки не знають, з яких причин він був пошкоджений. Згідно з першими припущеннями інженерів, в поломці винні камені на поверхні планети, розкидані ракетним двигуном при посадці Curiosity.

Як повідомлялося раніше, в неділю Curiosity успішно випробував лазер для випаровування марсіанської породи з метою вивчення її хімічного складу.

Ціллю Curiosity був камінь в кратері Гейла, в 3 м від місця посадки. Лазерна гармата зуміла пропалити невеликий фрагмент на поверхні каменя, зробивши близько 30 пострілів з періодичністю в 10 секунд. Це перший випадок використання лазера такої потужності на іншій планеті.

З моменту, коли мобільна наукова лабораторія, що обійшлася в 2,5 млрд доларів, зробила посадку на Марсі, минуло понад два тижні.

Метою ровера, що представляє собою автономну хімічну лабораторію, є пошук слідів життя на планеті та вивчення її геологічної історії.

Також з його допомогою вчені збираються визначити, чи існувала на Марсі щільна атмосфера з високим вмістом води.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.