У ЦВК не заперечують: з визнанням легітимності виборів будуть проблеми

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 22.08.2012 22:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18173

Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал припускає, що можуть виникнути проблеми щодо визнання легітимними парламентських виборів.

Про це він сказав 22 серпня під час зустрічі з послом Німеччини в Україні Крістофом Вайлем, повідомляє прес-служба ЦВК.

"Уже зараз я певен того, що проблема легітимності буде існувати. При цьому є сенс розрізняти легітимність внутрішню і зовнішню. По-перше, в країні існує два діаметрально протилежних політичних табори. І опоненти сприймають один одного не як просто опоненти, а нерідко – як вороги. Відтак, той хто програє, очевидно не прийме оголошені результати і буде стверджувати, що вибори було сфальсифіковано", - сказав він.

Шаповал пояснив, що подібна логіка породжена тим, що у пострадянських країнах поки що відсутня стала демократична практика, традиція проведення виборів і сприйняття їх результатів.

"Що ж до легітимності зовнішньої, то вже сьогодні, на жаль, можна припускати, що певна частина міжнародних експертів, хоча б на рівні підсвідомості, запрограмована на те, щоб визнати вибори не зовсім "чистими" з деяких аспектів", - додав голова ЦВК.

Він відзначив, що "внутрішньо готовий до того, що як би Комісія не намагалась провести вибори відповідно до Закону, які б зусилля при цьому не докладала, оцінки можуть бути негативними".

"За великим рахунком, ЦВК потрібна не позитивна, а об’єктивна оцінка. Разом з тим, ми прагнемо провести вибори так, щоб за їхніми результатами Україна виглядала гідно", - додав Шаповал.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.