Івано-Франківська міськрада відмовилася визнавати мовний закон

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 23.08.2012 10:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18176

Івано-Франківська міська рада 23 серпня прийняла заяву до президента, Верховної Ради і Конституційного Суду щодо невизнання закону «Про засади державної мовної політики».

Узаяві йдеться, що депутати висловлюють «категоричне невизнання та непокору прийнятому Верховною Радою 3 липня 2012 року та підписаному президентом 8 серпня 2012 року закону «Про засади державної мовної політики».

«Наше невизнання ґрунтується на тому, що, брутально порушуючи ст. 10 Конституції України, нині діюча влада на чолі з малоросійським президентом, шахрайськими та насильницькими методами прийняття закону підірвала підвалини конституційного ладу в державі», - сказано у заяві.

«На 22-му році Незалежності вищий законодавчий орган країни взяв курс на знищення національних цінностей і питомих ознак держави, зазіхнувши на душу народу - українську мову. Президент не прислухався до численних звернень громадськості та підписав цей ганебний закон», - наголосили депутати.

На їхню думку, провладна більшість у Верховній Раді «демонструє свою антинародну діяльність, спрямовану на узурпацію існуючої українофобної влади, знищення останніх ознак демократії і розбудову олігархічно-кланової диктатури».

Депутати переконані, що прийняття рядом місцевих рад рішень про визнання на їхніх територіях виключно російської мови як регіональної, «не спрямоване на зрівняння прав різномовного населення, а навпаки, - на затвердження єдиної імперської мови в регіонах, а відтак і в цілій державі».

«Ми переконані, що цей закон є спекулятивним напередодні парламентських виборів, - сказано у заяві міської ради. - Процедура прийняття та реалізації цього закону є сумнівною, суперечливою та не підкріпленою іншими законодавчими нормами, а тому вимагає негайної реакції Конституційного Суду України».

Депутати Івано-Франківської міської ради заявляють, що мовний закон на території Івано-Франківська не є чинним.

Нагадаємо, раніше депутати Тернопільської облради майже одноголосно прийняли рішення визнати мовний закон таким, що не має на території Тернопільщини ніяких правових наслідків, тобто не є чинним.

У свою чергу Ніжинська міська рада (Чернігівська обл.) більшістю голосів визнала українську мову на території міської громади як єдину і державну, підтвердивши таким чином її статус та відмовившись від затвердження регіональної мови в межах мовного закону.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.