У Канаді викрадено пам’ятник Тарасові Шевченку

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 2.01.2007 16:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1819

У Торонто викрадено пам’ятник українському поету Тарасу Шевченкові.

Пам’ятник був установлений 1 липня 1951 року

За даними газети “Toronto Star”, п’ятиметровый бронзовий пам’ятник стояв в однойменному парку біля музею поета в Оквільському парку.

Про зникнення монументу повідомили представники місцевої української громади.

"Це - жахлива трагедія, не тільки для україно-канадського суспільства, але і для Канади в цілому", - повідомив Біл Харасим (Bill Harasym), президент фонду, який опікується парком і музеєм, що розташовані в діловій частині Торонто.

"Шевченко був одним із великих людей минулої культурної історії", - цитує газета його слова.

Відкриття пам`ятника

На думку представників поліції, викрадення вчинено винятково з метою продажу кольорового металу і не вбачають у ньому акту ненависті щодо української громади. "Нема ніяких ознак вандалізму, написів. Усе виглядає як злодійство", - цитує газета слова представника поліції сержанта Дева Стюарта.

Вартість бронзи, у випадку продажу пам’ятника, за даними канадських правоохоронців може скласти близько 20 тис. американських доларів.

Пам’ятник подарований Україною і встановлений 1 липня 1951 року (у День Канади) на честь 60-річчя української діаспори. Автори монумента - скульптори Макар Вронський і Олекса Олійник. Музей поета був відкритий роком пізніше.

Це вже другий акт вандалізму, направлений проти комплексу в Торонто, що носить ім`я великого Кобзаря - 16 вересня 1988 року зумисний підпал знищив Музей Шевченка, разом з унікальною експозицією, яку українці збирали по всьому світу.

За даними перепису 2001 року в Канаді нараховувалося 1,07 млн громадян українського походження. Столиця провінції Онтаріо - Торонто є одним з центрів української діаспори.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.