Київські хірурги провели унікальну для України операцію на серці

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 28.08.2012 15:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18202

У Києві провели надскладну операцію на серці без надрізів і рубців.

До аорти пацієнта, у якого в головній артерії виявили розшарування, хірурги рухалися завдяки спеціальному зонду, по артеріях, починаючи з ноги.

Операція тривала лише дві години.

Для введення зонда на нозі зробили надріз, довжиною у три сантиметри. А подорожувати тілом хірургам допоміг рентген. У спеціальному пристрої, який вводять через артерію, вже є протез. У певний момент його просто випускають.

"Принцип такий, що він сам розправляється, розкривається після того, як ми звільняємо його, сам розкривається і повторює стінку судини", - пояснив лікар-хірург Богдан Черпак.

Як зазначають фахівці, такі операції забирають у два рази менше часу і обходяться без крововтрат. На третій день після хірургічного втручання пацієнт вже може піти додому.

У Європі подібні операції проводять досить часто, однак для України вони все ще унікальні. Як зазначають медики, для частого проведення таких операцій українським клінікам не вистачає кваліфікованих фахівців, устаткування і грошей. Крім того, необхідна для хірургічного втручання апаратура такого типу є лише в Києві.

Як повідомлялося раніше, що минулого року в Севастопольській міській лікарні № 5 була проведена унікальна операція з порятунку зору двомісячної дитини.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.