Навіть Ющенко помітив, що проФФесіонали доведуть країну до дефолту

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 29.08.2012 10:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18207

Екс-президент Віктор Ющенко вважає, що Україна зараз перебуває у переддефолтному стані.

Про це він заявив у Тернополі, коментуючи чергове розміщення державою єврооблігацій на 1 мільярд доларів під 7,95% річних після розміщення у липні євробондів на 2 мільярди доларів.

"У нас сьогодні перша проблема - фінансова ізоляція. В Україні не працює жодна міжнародна фінансова програма, а це - "жовта картка". Тобто ще не виганяють з поля, але вже є серйозне попередження", - зазначив Ющенко.

"У нас немає співпраці ні з Міжнародним валютним фондом, ні з Європейським банком ресурсів, ні з Європейським інвестиційним банком. Чекати на фінансову допомогу від цих інституцій підстав немає. Залишається один резерв - станок, але це дуже погано", - сказав екс-президент.

Він також підкреслив, що проблемами для економіки України залишаються дефіцит бюджету та дефіцит платіжного балансу.

"Ми маємо дуже серйозний дефіцит платіжного балансу. Наступний рік у нас починається з того, що ми повинні повернути 5 мільярдів тих кредитів, які брала Юлія Тимошенко під 27-28%. Я думаю, що до цього платежу жодна допомога міжнародних фінансових організацій до нас не прийде", - уточнив Ющенко.

"Дефіцит бюджету в Україні покривається найдорожчими запозиченнями в Європі, у нас непомірний дефіцит платіжного балансу і дуже туманні уявлення про те, як ми збираємося його покривати", - уточнив він.

"Валютні резерви опускаються з 37 до 23 мільярдів доларів. Це вперше склалася ситуація, що валютні резерви менші, ніж синтетичні борги уряду і центрального банку перед міжнародними інвесторами", - констатує екс-президент.

За його словами, він не є оптимістом щодо подальшої долі економіки держави.

"Ви хочете, щоб я зробив прогноз. Та він весь у знаках оклику. Ці процеси уже некеровані, бо я не чую серйозних відповідей на ці виклики. Міжнародні експерти виставляють Україні четверте місце в світі по переддефолтному стану. Це абсолютно правильна реакція, бо такими є причинні фактори", - розповів Ющенко.

"Я не хочу бути тією людиною, яка приносить погані новини. Я хочу бути конструктивним по відношенню до стабільності і до грошей. Але думаю, що запасів міцності залишилося не так багато", - застерігає він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.