В Україні введено новий порядок оподатковування фізичних осіб

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 2.01.2007 20:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1822

З 1 січня набирають сили статті закону України “Про податок на доходи фізичних осіб”, за якими впроваджується новий порядок оподатковування операцій по покупці-продажі об’єктів нерухомості та підвищується ставка оподаткування фізичних осіб.

Забродська Олена, 9 років, м.Олевськ, Житомирська область. Переможниця Всеукраїнської виставки дитячого малюнка “Податки очима дітей – 2001”

Тепер нотаріуси при засвідченні угод про купівлю-продаж і обмін нерухомого майна зобов’язані виконувати функції податкових агентів, повідомляє Кореспондент.net.

Відповідно до закону, у випадку порушення правил нарахування або сплати в бюджет податку на доходи фізичної особи нотаріуси будуть нести матеріальну відповідальність.

У 2005 році, після того, як ринок нерухомості був фактично паралізований через страйк нотаріусів, на цю статтю закону наклали мораторій до 2007 року.

В даний час подібна ситуація навряд чи повториться - завдяки роботі, що провела Асоціація фахівців з нерухомості, вдалося прийняти такі виправлення до закону, що вивели з поля оподатковування більше ніж 75% всіх угод, сказав в інтерв’ю Німецькій хвилі президент Асоціації Олександр Бондаренко.

Обкладатися податком будуть об’єкти нерухомості, площа яких перевищує 100 квадратних метрів. Як пояснює експерт, "якщо квартира - 110 квадратних метрів, то 100 ви продаєте без податків, і тільки на вартість 10 квадратних метрів ви платите податок у розмірі 1%".

Крім того, за словами Бондаренка, сама процедура нарахування податку тепер значно спрощена, на відміну від заплутаних складних формул, що пропонувалися два роки тому назад.

З 1 січня підвищено ставку оподаткування фізосіб

З 1 січня 2007 року набув чинності пункт 7.1 статті 7 закону “Про податок на доходи фізичних осіб”, згідно з яким ставку оподаткування фізичних осіб підвищено з 13% до 15%.

Нагадаємо, уряд планує цього року збільшити збір від прибуткового податку на 38,5% порівняно з плановим показником 2006 року - до 7,99 млрд. грн. - за рахунок наміченого бюджетом на цей рік підвищення мінімальної заробітної плати (з 1 січня - 400 грн., з 1 липня - 420 грн., з 1 грудня - 450 грн.), повідомляє ICTV.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.