Будуємо нову країну. Таємниці податкового «покращення»

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 30.08.2012 13:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18225

Державна податкова служба віддаватиме перевагу досудовому врегулюванню спорів із платниками.

У цьому запевнили Радіо Свобода податківці. Вони наголошують – докази у конкретних спорах відкриті для ознайомлення платникам податків і тому можна легко переконатися, що оскарження зібраних матеріалів не має судової перспективи. Юристи-податківці виграють у судах майже 92% справ у платників податків. Натомість адвокати стверджують, що подібна ситуація – наслідок підконтрольності судів владі й державної політики витискання грошей із бізнесу.

За сім місяців цього року юристи Податкової виграли в судах 42,5 тисячі справ на загальну суму 26,6 млрд. грн. Податківці наголошують, що надають перевагу досудовому врегулюванню спорів. Кожен платник податків може переконатися, що оскарження зібраних матеріалів не має судової перспективи.

«У нас змінилася повністю філософія нашої роботи. Ми зараз прагнемо вирішувати справи в досудовому порядку. Якщо не вдалося вирішити якимось іншим чином, то розмова переходить до судової зали. До цих засідань наші юристи дуже ретельно готуються», – розповів Радіо Свобода речник Державної податкової служби Андрій Соколов.

Суди працюють на наповнення бюджету?

Київський адвокат Сендер Лемберг, який займається податковими справами, вважає, що «успіхи» податківців є насамперед наслідком відсутності незалежної судової влади.

«Очевидним є те, що держава не здатна створити умови, за яких надходження до бюджету могли би збільшуватися завдяки розвитку бізнесу. Єдиний вихід – витрусити найбільше коштів із підприємств, що вже працюють. Цьому сприяє відсутність незалежної судової влади, складне податкове законодавство, відсутність пріоритету прав платників податків», – розповідає правник.

Порівняно із відповідним періодом минулого року податківці кажуть про зменшення кількості судових справ майже на 15%. Сендер Лемберг пояснює це тим, що «зараз у підприємців занадто великий ризик програти справу».

В олігархів проблем із Податковою немає – Ляпіна

Податкова та суди витискають гроші із малого та середнього бізнесу. Натомість у великого капіталу подібних проблем не виникає.

«Чомусь я не згадаю такого випадку, щоб Рінат Ахметов програв Податковій. І якщо подивитися серед інших олігархів – так само ми не знайдемо такого прикладу. Там Податкова навіть не збуджується – аби якісь справи порушувати», – зазначає заступник голови парламентського комітету з питань регуляторної політики та підприємництва, депутат-нашоукраїнець Ксенія Ляпіна.

У червні цього року президент Європейської бізнес-асоціації Томаш Фіала заявив, що українська влада чинить надмірний податковий тиск на бізнес. До того ж українська влада не створила сприятливих умов для ведення підприємницької діяльності. Натомість Віктор Янукович запевняє, що за роки його президентства тиск на бізнес зменшився.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.