Євроінтеграція. Янукович викинув на смітник кодекс, профінансований ЄС

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 30.08.2012 13:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18226

Українська влада знівелювала роботу над підготовкою Виборчого кодексу, проведену спільно з Європейським Союзом.

Про це сказав глава представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра в інтерв’ю Українській правді.

За його словами, Україна взяла зобов’язання перед ЄС прийняти Виборчий кодекс, що визначав би правила для всіх майбутніх виборів і не дозволяв би створювати нове законодавство під кожні нові вибори в інтересах тих, хто знаходиться при владі.

ЄС профінансував процес підготовки кодексу, і два роки тому проект документу отримав підтримку з боку Ради Європи.

Тейшейра відзначив, що президент Віктор Янукович неодноразово заявляв про необхідність його прийняття.

"Але приблизно рік тому вся та робота, проведена за підтримки Європейського Союзу, була викинута на смітник. Замість цього розпочали новий процес підготовки виборчого законодавства. І навіть виборча система, коли 50% парламенту обирається за мажоритарними округами, була обрана особисто Президентом Януковичем", - заявив посол.

Про те, що ініціатива нового закону про вибори народних депутатів належала Януковичу, під час особистої зустрічі з послами повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович.

"Я підтвердив, що дійсно в різних країнах використовуються різні виборчі системи. Але при цьому я попросив, щоб він навів приклад країни ЄС або іншої демократичної країни, де Президент приймає рішення про виборчу систему? Тому що такої країни не існує в демократичному світі!", - підкреслив Тейшейра.

Він також зазначив, що значна частина опозиції підтримала новий закон про вибори, але вони заявили про те, що альтернатива цьому закону була значно гірша.

Як відомо, 17 листопада 2011 року Верховна Рада прийняла нову редакцію закону про парламентські вибори, що передбачає їхнє проведення за пропорційно-мажоритарною виборчою системою з підвищенням прохідного бар’єру до 5% і без участі у виборах блоків.

Міжнародна спільнота неодноразово закликала Україну прийняти Виборчий кодекс.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.