На Прикарпатті під Новий рік відроджується цікава традиція – розписувати і дарувати писанки

Автор/джерело -  © ICTV



Дата публiкацiї - 2.01.2007 20:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1823

За словами майстрів, писанка, подарована на Новий рік, принесе в дім злагоду та любов, а також оберігатиме родину від усього лихого.

Традицію передноворічного писанкарства відтворюють на Прикарпатті. Майстриня Світлана Стадник каже, що раніше писанки малювали цілий рік. За віруваннями, вони оберігали родину від злих сил.

Світлана Стадник, писанкарка:
"Писанку писали і влітку, і восени. То було пов’язано з різними роботами людей. Також писанка це є як дарунок. Дарунок на добро, на здоров’я, на гарну погоду, на щастя".

Розмальовувати писанку - справа нелегка. Біле яйце покривають фарбою кілька разів. І стільки ж наносять орнамент. Малювати можна будь-що, але символіка має бути новорічною.

Христина, писанкарка:
"Тут зображене сонце, яке символізує доброту, тепло, красу. Зображено ще безкінечник, який символізує щасливий перехід в новий рік".

Суттєвої різниці, переконані фахівці, між новорічними та великодніми писанками немає. Щоправда, на зимові інколи наклеюють крила та дзьоб. Виходить маленький новорічний голуб миру.

Мирослава Бойків, завідувачка музею писанки:
"Їх часто підвішують до сволока хати. Є така традиція, що ялинку прикрашають такими голубами. Такими цікавими простими прикрасами, які символізують ніби вістку, ніби прихід Нового року".

А оселя, прикрашена новорічно-різдвяними писанками, нагадає про красиву стародавню традицію.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.