Влада Одеської області «придбала» для шкіл комп’ютери, розроблені для китайської армії і передані в якості гуманітарної допомоги КНР

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 31.08.2012 04:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18234

885 комп’ютерами китайського виробництва, які передав 22 серпня глава Одеської облдержадміністрації Едуард Матвійчук школам регіону в рамках програми «Народний бюджет», фактично не можна користуватися - до такого висновку прийшли напередодні нового навчального року комп’ютерні фахівці райдержадміністрацій.

Kylin - операційна система для комп`ютерів армії КНР

Як стало відомо місцевим журналістам, ці комп’ютери оснащені нетиповою програмою, розробленою для збройних сил Китаю, що ввело в складну ситуацію фахівців РДА, що намагаються запустити нове отримане обладнання для 59 комп’ютерних класів місцевих шкіл.
безкоштовні
"Операційна система на цих ЕОМ - не звична. MS Windows, знайома будь-якому вчителеві інформатики, а якась Kylin - розроблена в Національному університеті військових технологій КНР спеціально для Народно-визвольної армії Китаю", - повідомляє, зокрема, одеське інтернет-видання Думська.

До того ж "система створена на основі ядра Mach операційної системи FreeBSD з додаванням додаткових рівнів безпеки. Програмне забезпечення, що працює з Віндоус, на машинах з цією системою не працюватиме, - зазначають фахівці. - Сумісна Кілін хіба що з Лінукс.

Крім того, на китайських комп’ютерах встановлено офісний пакет Meo ShineOfiсev.5, який, хоч і підтримує кирилицю, але теж не простий у використанні.

Співробітник одного з районних відділів освіти не став приховувати від журналістів: "У такому вигляді машини впроваджувати у навчальний процес не можна. Ми думаємо над тим, щоб встановити на них Windows, проте ліцензійна система коштує грошей, які ще потрібно знайти. У бюджеті цих коштів зараз немає", - повідомляє інтернет-видання, прогнозуючи неминучі труднощі роботи понад півсотні комп’ютерних класів.

«Придбані» на народні кошти комп`ютери - насправді гуманітарна допомога Китайської Народної Республіки

Журналістам також вдалося з’ясувати, яким чином на коробках з комп’ютерами, закупленими, якщо вірити чиновникам, в рамках програми «Народний бюджет», з’явилися наклейки з прапором Китайської Народної Республіки та написом China aid (допомога Китаю). Як виявилося, техніка - частина гуманітарної допомоги, яку в серпні цього року надала Україні Піднебесна.

Всього китайці подарували нашій країні 16 тисяч комп’ютерів. Літак з ними приземлився у Києві 21 серпня, після чого машини розподілили по областях.

Від «Аратти». Показово, що у владі Одеської області та в системі освіти не знайшлося жодної світлої голови, яка б порадила встановити абсолютно безкоштовну (з відкритою ліцензією) операційну систему із родини Linux - ну, хоча б досить популярну Ubuntu. По секрету повідомляємо таємну адресу, де можна скачати дистрибутив цієї операційної системи - http://www.ubuntu.com/download/desktop) до складу якої входять всі необхідні для навчання програми, а також ще одну таємну адресу з офісним пакетом - http://www.openoffice.org/ru/. Всі дистрибутиви добре українізовані.

Підозрюємо, що чиновникам більш зрозуміле слово "відкат", чим "програма, що вільно розповсюджується", від якої жодного особистого зиску. А з ліцензійних Windows та MS Office можна щось і перехопити на "хліб з маслом".

Ну, й, звісно, не обійшлося без піару - популістичний «Народний бюджет» - це програма Партії регіонів під вибори. Чи знають суворі китайські комуністи та військові, що надаючи гуманітарну допомогу Україні, вони невільно сприяють партії, більшість представників якої, за законами Піднебесної, можна спокійно поставити до стінки за економічні та кримінальні злочини?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.