Всесвітня асоціація видавців газет і новин не байкотуватиме Світовий газетний конгрес в Києві

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 31.08.2012 13:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18239

У Києві на початку вересня відбудеться Всесвітній газетний конгрес і форум редакторів. Через проблеми зі свободою слова в Україні навколо цієї події вже зараз точаться суперечки.

Український телеканал ТВі, який позиціонує себе як незалежний, не виключає, що закликатиме бойкотувати Всесвітній газетний конгрес, який цього разу має відбутися в Києві. Відповідне звернення журналісти телеканалу планують спрямувати до членів своєї редакційної ради, серед яких - головний редактор польської «Газети Виборчої» Адам Міхник, український правозахисник Мирослав Маринович.

«Ми вважаємо не правильним робити вигляд, що в Україні зі свободою слова все гаразд і брати участь у з’їздах, що нібито легітимізують українську владу, яка водночас затискає свободу слова перед виборами», - прокоментував у розмові з Deutsche Welle Микола Княжицький, генеральний директор ТВі.

Бойкотом журналісти ТВі хочуть привернути увагу світових медіа до проблем ЗМІ в Україні. За словами Княжицького, нині в країні тривають незаконні відключення телеканалу від мережі. А ще журналісти побоюються, що одразу після конгресу податкова поновить справу проти ТВі. «Суд перенесли на час конгресу. Але податкова не відмовилася від своїх претензій до нашого каналу», - сказав генеральний директор ТВі.

Заявити про проблеми вголос

Втім не всі експерти вважають таку позицію телеканалу ефективною. Українським журналістам радять не бойкотувати форум, а використати його для того, аби вголос заявити про свої проблеми й ознайомити представників світових друкованих видань з реальним станом речей в Україні.

«Від бойкоту буде мінімальний ефект. На конгресі зберуться представники світових ЗМІ, а не політики. А журналістам важлива інформація з перших рук», - каже експерт Інституту масової інформації Роман Кабачій.

Не бойкотуватиме конгрес і портал «Лівий берег», який теж потрапив у поле зору українських правоохоронців. «У нашій профспілці була ідея зробити заяву до цього конгресу. Але ми вирішили все ж таки піти туди на круглий стіл щодо свободи слова», - повідомив Deutsche Welle редактор відділу порталу «Лівий берег» Андрій Яніцький. Він вважає, що цей захід суто комерційний і якщо журналісти хочуть його бойкотувати, то «просто хай не купують на нього квитки».

Президент Академії української преси Валерій Іванов переконаний, що журналістам треба шукати інших шляхів донести свою позицію колегам з закордону, а ніж просто ігнорувати їх. «Це ж не провладний захід, а суто корпоративний. Хай представники ЗМІ самі побачать, що відбувається зі свободою слова в Україні і напишуть про це у своїх виданнях, а ніж переповідають те, що чули», - вважає Іванов.

Хто платить, той замовляє і музику?

Натомість у ТВі заявляють, що не отримали запрошення виступити на медіа-форумі. «Якщо нам нададуть майданчик заявити про свої проблеми на конгресі, то ми охоче скористаємося. Але нам такі пропозиції не надходили. Адже ми знаємо, що спонсором цього конгресу є Дмитро Фірташ», - наголошує Княжицький.

Черговий Всесвітній газетний конгрес і Всесвітній форум редакторів запросив до Києва ще 2010-го року особисто український президент Віктор Янукович. Також державний лідер України доручив профінансувати захід. За підрахунками Української асоціації видавців періодичної преси, організація такого світового конгресу обійдеться українській стороні в 11 мільйонів гривень.

Ще на початку літа, коли точилась дискусія навколо політичного бойкоту української частини Чемпіонату Європи з футболу, Всесвітня асоціація видавців газет і новин теж замислилась над питанням, чи варто цього разу проводити свій щорічний конгрес саме в Україні. Тоді, як повідомлялося раніше, представники цієї організацій вирішили все ж таки приїхати до Києва, аби привернути увагу до проблем зі свободою преси в Україні.

Всесвітню асоціацію видавців газет і новин зі штаб-квартирою в Парижі заснували 1948 року. До її складу входять 72 національні газетні спілки, а також голови правлінь газетних видань з понад ста країн та деякі інформаційні агентства. Серед головних цілей своєї діяльності Асоціація називає захист свободи слова й відстоювання економічної незалежності газет.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.