Чому Україна відмовила «Газпрому» в накопиченні резерву палива?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 4.09.2012 12:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18266

Україна відмовилася від закачування в підземні сховища обсягів палива, необхідних «Газпрому» для гарантування поставок до ЄС.

Про це повідомляє преса з посиланням на джерела у російському концерні. Як зауважив Радіо Свобода екс-прем’єр України Анатолій Кінах, таким чином Київ захищає національні українські інтереси. Тим більше, що Росія досі не йде на зустріч Україні стосовно знижки на газ. А член профільного парламентського комітету Олександр Гудима наголосив, що Київ з одного боку намагається відстояти свої позиції у газовому конфлікті з Москвою, а з іншого – випрошує у неї поступок.

«Газпром» наполягає, що до підземних сховищ України варто закачати 25 мільярдів кубометрів природного газу. А в Україні на це відповідають, що вистачить і 20 мільярдів кубів. Про це повідомляє «Коммерсант-Украина» з посиланням на джерела в «Газпромі».

На кінець минулого місяця у підземних сховищах України було понад 16 мільярдів кубів газу. До початку опалювального сезону планують докачати ще близько 4 мільярдів. Українські урядовці сподіваються, що цього має вистачити для безперебійного транзиту, якщо Росія не знизить подачу, як трапилося цієї зими через холоди у східного сусіда.

«Позиція України є максимально прозорою»

Колишній прем’єр-міністр України, народний депутат Анатолій Кінах відзначає – відмовляючись від закачування у підземні сховища обсягів палива, необхідних «Газпрому», чинна українська влада відстоює державні інтереси. І при цьому, наголошує Анатолій Кінах, Київ не порушує чинні газові угоди.

«У вищезазначених контрактах немає чітко зафіксованих зобов’язань України за власний рахунок закуповувати природний газ, щоб зберігати його у підземних сховищах на випадок форс-мажорних ситуацій (природних, техногенних). Мається на увазі – у контексті його транзиту до країн Європейського Союзу», – констатує колишній прем’єр-міністр України.

Анатолій Кінах наголошує: позиція України є максимально прозорою, вона готова зробити все для забезпечення транзиту газу європейським споживачам. Але при цьому мають дотримувати й національні інтереси України. Київ у тому числі пропонує «Газпрому» взяти в оренду відповідні обсяги підземних сховищ, закачати туди природний газ (що може бути у власності російського концерну), який можна буде використовувати в екстремальних випадках.

«Що за українці? Росія попросила, а вони не хочуть!»

Те, що Україна не піддається тиску з боку «Газпрому» варто було б вітати, зазначив Радіо Свобода член профільного парламентського комітету Олександр Гудима. Але буквально тиждень тому Україна в особі Віктора Януковича вкотре випрошувала у Росії нижчої ціни на газ, нагадує депутат- б’ютівець.

«А вони, з одного боку, хочуть, щоб Росія зробила їм поступки. Так? А з іншого – не хочуть виконувати такі собі побажання Росії. Ну, «не дуже великі», ще й кредит надають у додаток. Ну, що за українці? Росія попросила, а вони не хочуть! От такі от забави ми спостерігаємо між «Газпромом» і НАК «Нафтогаз», – іронічно зауважує Олександр Гудима.

Україна вже забезпечувала поставки газу до ЄС завдяки власним резервам палива. Це було минулої зими, коли сильно похолодало в Європі. Щодня «Газпром» постачав європейським споживачам 300 мільйонів кубів газу. Україна, дослухавшись до прохання східного сусіда, додавала ще півмільярда кубометрів на добу зі своїх сховищ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.