Наступ і мракобісся «РуSSкого міра»: студентів ДонНТУ замість занять загнали до попів на молитву

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 4.09.2012 22:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18275

Студенти Донецького національного технічного університету замість занять змушені відвідувати церковні заходи.

Згідно з наказом ректора ДонНТУ Олександра Мінаєва, в понеділок 3 вересня студенти першого курсу замість першої пари були спрямовані на молебень у храм Святого апостола Андрія Первозванного, який розташований на території третього корпусу ДонНТУ.

Про це «Острову» розповіли джерела в ВУЗі. За словами джерела, відповідальними за збір студентів у храмі були призначені кілька викладачів ДонНТУ, які забирали студентів з занять і вели на молебень, присвячений початку навчального року. У разі неявки на молебень студентам зараховувався прогул першої пари - за розкладом на цей час були призначені заняття.

На молебні були присутні ректор ДонНТУ Олександр Мінаєв, завідувач кафедри філософії Дмитро Муза, проректор із зовнішніх зв’язків і зовнішньоекономічної діяльності Ілля Навка та інші члени викладацького складу. Священик, який проводив обряд богослужіння, звернувся до присутніх з промовою, в якій назвав присутність викладачів і студентів на молебні «початком доброї традиції».



Під час заходу деякі з тих студентів, що прийшли до храму дійсно хрестилися й молилися, а деякі явно «відбували номер», не звертаючи увагу на те, що відбувається, перемовляючись і сміючись.

Одному із студентів під час служби стало погано, і друзі відпоювали його водою.

Після закінчення богослужіння викладачі та священики сфотографувалися на пам’ять на ганку перед храмом.

Очевидно, в подяку за зібрану паству, священнослужителі храму привітали ректора Мінаєва з недавнім присвоєнням йому звання Героя України, і подарували йому Біблію. Під час церемонії нагородження священики називали Олександра Мінаєва «його прєвосходітєльство».

Персонал ВНЗ заперечує примусовий характер заходу і заявляє, що всі присутні прийшли на молебень виключно з доброї волі, щоправда в цьому випадку незрозуміло, чому молебень збігався за часом з першою парою. За словами студентів, присутність на молебні вимагалося від них строго і без урахування їхнього віросповідання, а православ’я московського патріархату є єдиною офіційно схваленої керівництвом ВНЗ релігією, і не вважається «сектантством».

Масу питань викликає сам факт знаходження храму УПЦ МП на території державного навчального закладу - адже за Конституцією Україна є світською країною, а українським громадянам гарантується свобода віросповідання.



Тим часом на сайті «Донбас православний» відкрито говориться, що храм Святого апостола Андрія Первозванного є першим донецьким храмом, зведеним на території ВНЗ на проханням викладачів і студентів (читай - на прохання або з дозволу ректора). Як бути тим, хто відносить себе до інших конфесій чи сповідує іншу релігію - до кінця не зрозуміло, але чомусь здається, що на їхні прохання на території ВУЗу, розташованого в самому центрі міста, ні мечетей, ні ашрамів, ні молитовних будинків ніхто будувати не буде.

Підтверджує це припущення доля іншого донецького храму, що мав нещастя прихистити у своїх стінах священиків УПЦ КП. Православний козацький храм Різдва Христового, що примикає до колишнього Донецькому державному університету штучного інтелекту, був закритий майже одразу після приєднання ДУШІ до ДонНТУ. Неофіційною причиною закриття храму послужила його приналежність до «неправильної» конфесії, що потрапила в немилість керівництва технічного університету, який визнає тільки московське православ’я.

За чутками, закритий храм незабаром буде переданий у власність УПЦ МП. Якщо це справді станеться, то Донецький національний технічний університет обзаведеться відразу двома православними церквами, куди можна буде ганяти студентів з пар. Правильно, - в технічному вузі свобода вибору предмет не обов’язковий...

* * *

Конституція України (витяг)

Стаття 35. Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність.

Здійснення цього права може бути обмежене законом лише в інтересах охорони громадського порядку, здоров’я і моральності населення або захисту прав і свобод інших людей.

Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа - від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов’язкова.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.