Хроніки “покращення”. НБУ не побачив нічого поганого у девальвації гривні

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 5.09.2012 12:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18278

НБУ пояснює ослаблення курсу гривні розширенням гривневої ліквідності.

У разі виникнення ознак порушення рівноваги Нацбанк готовий втрутитися в ситуацію.

Про це заявила директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики Нацбанку Олена Щербакова.

"Сьогодні на початок дня обсяги банківської ліквідності були досить високими - близько 25 млрд грн. Це пов’язано з тим, що минулої п’ятниці НБУ провів тендер з підтримання ліквідності банків (річне фінансування) на суму 3,8 млрд грн", - зазначила вона.

При цьому Щербакова додала, що це був пробний крок з надання кредитів рефінансування строком до року, здійснений в рамках узгодженої політики з МВФ.

Вона уточнила, що видача коштів була здійснена в понеділок.

Згідно з повідомленням НБУ, 31 серпня відбувся позачерговий процентний тендер з рефінансування банків: задоволені заявки 3-х банків у загальній сумі 3,825 млрд грн за середньозваженою процентною ставкою у розмірі 7,5% річних.

За оцінкою директора гендепартамента, відповідне розширення гривневої ліквідності сприяло активізації діяльності банків, розширивши горизонт прийняття управлінських рішень на грошово-кредитному ринку.

"Нацбанк уважно відстежує стан і динаміку грошово-кредитного ринку та в разі виникнення ознак порушення рівноваги готовий застосувати відповідний комплекс регулятивних заходів", - резюмувала Щербакова.

4 вересня на українському міжбанківському ринку котирування по гривні продовжили падіння.

Так, на міжбанку торги по долару США відкрилися наступними котируваннями 8,1370 / 8,1430, до 12:00 ціни зросли 8.1490 / 8,1580. До закриття торгів цінові рівні досягли максимуму 8,18 / 8,2.

На таких низьких значеннях гривня перебувала до американської валюти в листопаді 2009-го року. 9 листопада торги по долару закрилися в діапазоні 8,187 - 8,2025 грн за долар.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.