Скільки ще падатиме гривня?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 5.09.2012 14:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18281

5 вересня має відбутися засідання Ради Національного банку України. А напередодні міжбанківські торги закрилися з ціною долара на рівні 8,20 гривні, в обмінниках просили 8,17 гривні.

Настільки долару вдавалося востаннє стрибнути три роки тому. Колишній заступник голови НБУ Ярослав Солтис із сумом спостерігає «чергове падіння» національної валюти. А член парламентського комітету з питань банківської діяльності Юрій Полунєєв не вбачає загроз у зниженні курсу гривні. На його думку, відбувається певна корекція курсу, відповідно до ринкової ситуації.

Національний банк не втручався напередодні у торги на міжбанківському валютному ринку та дозволяв гривні втрачати свої позиції стосовно долара. Зрештою міжбанк закрився зниженням гривні майже на 6 копійок. Торги відносно долара завершилися у вівторок у діапазоні 8,18-8,20 гривні.

Комерційні банки цього дня продали чимало готівки, поповнюючи запаси і це не могло не спричинити доларовий стрибок. А НБУ загалом не виходив на міжбанк із продажем валюти вже понад півтора місяця. Як стверджують деякі фінансисти, тільки-но Нацбанк знову з’явиться на ринку з продажем валюти, гривня оговтається.

«Резерви поки що дозволяють»

Член комітету Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Юрій Полунєєв теж вважає, що загроз стабільності гривні немає.

«Я думаю, що Національний банк робить те, що і мав би робити. Він вичікує певний час, щоб подивитися – наскільки може бути загрозливою ця ситуація для національної валюти. І якщо ситуація виходитиме за певні рамки, НБУ втручатиметься. Резерви поки що дозволяють це зробити», – зауважує Юрій Полунєєв.

«Погана тенденція»

Натомість колишній заступник глави Національного банку Ярослав Солтис вважає «поганою тенденцією» те, що зараз відбувається з національною валютою України. За його словами, у виконанні державного бюджету є проблеми і тому не виключена грошова емісія. Але, з іншого боку, уряду невигідне падіння гривні. Адже випущені його зобов’язання прив’язані до долара. І якщо виконувати ці зобов’язання, забракне бюджетних коштів.

«Тому, по суті, уряд зацікавлений: він каже, що гривня упаде на 5%. Це – на 40 копійок до долара. І якщо це надалі зупиниться – то буде одна ситуація. Але, коли розкручується падіння будь-якої валюти, то його важко зупинити. Іде ажіотаж, паніка, народ купує стабільну валюту і хоче зберегти свої заощадження. Гривневі заощадження, які є у людей, всі намагатимуться перетворити у долари», – каже Ярослав Солтис.

Настільки гривня востаннє падала в листопаді 2009-го року. 9 листопада того року торги закрилися в діапазоні 8,19 – 8,20 гривень за долар.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.