Патріарх Кірілл посварився з древніми церквами

Автор/джерело -  © tochka.net



Дата публiкацiї - 6.09.2011 14:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18282

Патріархи найстаріших церков світу закликали Московський патріархат дотримуватися своєї канонічної території.

У Константинополі засумнівалися в канонічності Московського патріархату.

У суботу патріархи зібрали спеціальний собор в Константинополі, де підкреслили необхідність поважати і суворо дотримуватися географічних кордонів для всіх православних церков.

Конфлікт полягає в тому, що патріарх Московський Кірілл блокує багато з рішень найстаріших церков світу.

В результаті цього Москва може втратити церковний вплив на Київ, припускає Релігійно-інформаційна служба України.

Втрата Києва

Собор предстоятелів чотирьох найдавніших патріархатів та архієпископа Кіпру вважає, що РПЦ Московського патріархату безпідставно бачить себе на чолі "світового православ’я".

У Константинополі дали зрозуміти патріарху Московському Кіріллу, що дуже не задоволені його спробою зміцнити позиції РПЦ на території України.

"Константинопольський патріархат констатував, що ніколи законним чином не відмовлявся від своєї юрисдикції над Київською митрополією", - коментує рішення собору патріархів РІСУ.

Незабаром Московський патріархат може втратити не тільки нинішній вплив, але й буде змушений розміщувати церкви тільки на території Росії.

"Московська патріархія зазнала серйозної міжнародної поразки. Це призведе до її поділу навпіл протягом найближчих років - відокремиться українська частина - і до деяких інших приборкувати її наслідків", - прогнозують експерти www.portal-credo.ru .

Адже найдавніші патріархи вже згадали про угоди 1589 в місті Томос, згідно з якими, територія нинішньої України не входить до складу канонічної території Московського патріархату.

Зібрати всіх

Патріархи чотирьох найстаріших церков світу збираються скликати Великий (Всеправославний) Cобор - вищий релігійно-законодавчий орган, який може вирішити конфлікт з РПЦ.

Але для цього необхідно спочатку зібрати Собор Блаженніших Патріархів і предстоятелів автокефальних церков. Але це зібрання блокує Москва.

"Було з жалем констатовано, що з лютого цього року рух в напрямку скликання собору припинився, і причиною цього є спосіб прийняття рішень Всеправославної передсоборної наради", - пояснюють складності ініціатори скликання.

Патріарх Московський Кірілл (Гундяєв) був в Україні з візитом 26-28 липня з нагоди 1023 річниці Хрещення Русі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.