Виборча інфляція: підкуп виборця здорожчав

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 5.09.2012 16:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18285

Підкуп виборців є одним із найпоширеніших порушень виборчого законодавства. Такими є результати спостереження громадянською мережею «Опора» за перебігом передвиборчої кампанії.

У ЦВК заявляють, що не мають важелів впливу на кандидатів-порушників. А в Комітеті виборців України відзначають, що зрештою відповідальність за продані голоси нестимуть самі виборці, адже саме вони будуть розраховуватися якістю свого життя.

Спостерігачам вдалося зафіксувати 103 випадки, які мають ознаки підкупу виборців, у 23 областях і 82 округах, повідомила координатор виборчих програм громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська. За її словами, до такої технології вдаються як провладні кандидати у депутати, так і ті, хто позиціонується як висуванці від опозиційних сил. Середня ціна за один куплений голос, за словами Айвазовської, виросла в порівнянні з попередніми парламентськими виборами.

«Отримує винагороду виборець у розмірі 200 гривень, а після виборів йому обіцяно додати ще 200 гривень. Але це корелюється з можливостями конкретного кандидата у конкретному виборчому окрузі. Підкуп виборців є не просто масовим явищем. Це явище, яке є однією з форм фальсифікації виборів і воно може вплинути на фінальний результат волевиявлення громадян. Мобілізують виборців, які мають певні матеріальні проблеми, і вони можуть становити більшість у день голосування на конкретних округах», – зазначила Айвазовська.

Санкції ЦВК щодо порушників схожі на муляж – Усенко-Чорна

У Центральній виборчій комісії заявляють, що не можуть змусити учасників виборчого процесу дотримуватися законів. ЦВК, згідно з виборчим законодавством, може лише виносити попередження кандидатам у депутати і лише в тому разі, коли факт порушення доведений у суді, сказала у коментарі для Радіо Свобода заступник голови Центрвиборчкому Жанна Усенко-Чорна.

«Законодавство надає дуже мізерні можливості для ЦВК щодо реакції на подібні порушення. ЦВК не має повноважень проводити відповідні перевірки. Єдине, що ЦВК може, звернутися до правоохоронних органів. Конкретних санкцій, які Центральна виборча комісія могла би вжити, закон не дав. Санкції, які є, схожі просто на муляж. Законодавець функції ЦВК не підкріпив, щодо того, щоб стимулювати суб’єкти виборчого процесу проводити агітацію у річищі закону», – зауважила Усенко-Чорна.

Виборці самі заплатять за свої продані голоси – Черненко

Водночас, на думку голови Комітету виборців України Олександра Черненка, виборці, які продають свої голоси, зрештою, розраховуються тим, що країна має неякісну владу. Водночас, за його словами, чим менш ефективною є влада, тим більшою є зневіра виборців у політиках, а відтак, більшого поширення набувають передвиборчі маніпуляції.

«Якщо людина продає свій голос і голосує за когось із кандидатів – це проблема цієї людини. Тобто, в неї голос не вкрадений, голос не сфальсифікований – це особистий вибір виборця. Ми можемо говорити тут про певну маніпуляцію електоратом, але це вибори не сфальсифіковані, а так виборці вважають за потрібне голосувати. У цьому, звичайно, є велика проблема, але її створили як ті, хто дають, так і ті, хто беруть. Відповідальність тут має бути обопільна», – зазначив у коментарі для Радіо Свобода Черненко.

За даними «Опори», крім підкупу виборців, у списку найбільш поширених порушень виборчого законодавства – використання адміністративного ресурсу у вигляді незаконної участі та впливу посадовців на виборчий процес, перешкоджання діяльності партій і кандидатів та порушення порядку проведення агітації.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.