Путін в білому халаті, але без дзьоба, таки політав ватажком журавлів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 6.09.2012 04:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18294

Російський Президент Владімір Путін таки взяв участь в експерименті в рамках проекту «Політ надії», з порятунку рідкісного виду журавлів - білих (стерхів).

Політ відбувався без дзьоба, але з пілотом-інструктором

Перебуваючи за штурвалом мотодельтаплану, який птахи приймають за свого ватажка, Путін здійснив три польоти - перший ознайомлювальний, а два інших - з птахами, пише «Російська газета».

Після того як журавлів-стерхів випустили з вольєра і вони в перший раз злетіли, слідом за дельтапланом прилаштувався тільки один білий журавель.

Президент сидів на першому сидінні, а позаду, на другому, знаходився професійний пілот Ігорь Нікітін, який давав Путіну необхідні інструкції. На тлі майже що чистого вечірнього неба очільник держави зробив близько п’яти кіл, перш ніж повернутися на землю.

Пізніше в бесіді з журналістами Путін пояснив, що під час цього польоту був сильний вітер, а у дельтаплана була занадто висока швидкість, тому птахи не справлялися.

Другий політ з журавлями пройшов успішно - в хвіст дельтаплану прилаштувалися п’ять птахів і, хоча через кілька кіл залишилося тільки двоє, вони летіли ще хвилин 15, впевнено тримаючись і ловлячи повітряні потоки.

Путін також розповів, що півтора роки учився літати на мотодельтаплані, щоб взяти участь у проекті порятунку птахів.

Він додав, що придбав один з таких апаратів на власні кошти і півтора роки тому почав польоти в центральній частині Росії.

Президент також пообідав з вченими на свіжому повітрі - поїв приготовлену на багатті юшку і попив чаю.

Журавлі визнали Путіна за свого ватажка. На черзі - прості громадяни РФ

Проект "Політ надії" передбачає переведення вирощених в розпліднику пташенят стерха з гніздівель в Ямало-Ненецькому автономному окрузі через Західний Сибір і Казахстан на південь Узбекистану, де вперше в світі створюється альтернативна зимівля цих птахів.

Для польоту на дельтаплані зі зграєю вирощених у неволі білих журавлів російському президенту Владіміру Путіну планувалося видати білий халат, шолом і дзьоб.

Про це розповів директор Окського державного природного біосферного заповідника Юрій Маркін, передає Rusnovosti.ru.

Таке екіпірування знадобилося Президенту, щоб птахи визнали його ватажком зграї.

"Відбувається таке явище - фіксація батьків з маленького віку. У цьому випадку для журавлів батьком є людина в білому халаті", - сказав він.

"Не конкретну людину вони запам’ятовують, а білий халат з капюшоном, на дельтаплані — білий шолом. Спеціальний дзьоб, що тримають у вигляді голови. Ще один подразник — це звуки, контактні крики білих журавлів", — розповів він.

За словами Маркіна, журавлів до польоту із президентом спеціально не готують. Він стане одним із планових заходів щодо підготовки птахів до природної міграції.

З якої причини зі складу екіпіровки був виключений дзьоб, російські ЗМІ не повідомляють.

Від «Аратти». До багатогранних талантів російського Президента додався ще один - пілотажно-орнітологічний. Ми впевнені, що є ще багато напрямків для розгортання подібних навичок. Наприклад - очолити нерест осетрів. Можна залучити і українського Президента - можливо нерест при цьому буде більш вдалий. Врешті, в країні не лишилося жодних проблем і Президент може собі дозволити займатися виключно науковою і природничою діяльністю.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.