Падіння гривні - закономірний наслідок ізоляціоністської політики влади

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 6.09.2012 11:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18299

Девальвацію гривні до 5 відсотків, тобто до 40 копійок, слід вважати валютним коливанням, а не обвалом.

Про це заявив експерт з економічних питань Богдан Дубас.

"Не треба емоцій. Прогнозовані коливання - це плюс для експортера, який продає у валюті і отримують більше гривні", - наголосив він.

На думку Дубаса, зараз для фінансової системи складна ситуація з декількох причин. По-перше, триває ізоляція економічної країни. У зв’язку з політичною ситуацією з Юлією Тимошенко і Юрієм Луценком, Євросоюз і Америка зараз виводять виводять з України капітали. По-друге, запозичення, які брав уряд Тимошенко і зараз бере уряд Азарова, треба обслуговувати. Грошей набрали під великі відсотки, а обслуговування дуже складне. По-третє, ринок України у напрямку експорту зменшується. Тому надходження валюти в Україну зменшуються.

"Негативний сценарій відбудеться, якщо економіка терпітиме державний пресінг, і фінансовою системою будуть керувати в ручному режимі. Гроші люблять тишу. На прикладі сусідньої Білорусі можна побачити, до чого призводить політичний диктат. Цього року їхня валюта обвалилася в три рази. Якщо влада не зрозуміє, що відсутність демократії позначається негативно для економіки, ми можемо прийти до ситуації, яка відбулася в Білорусі", - наголосив економіст.

З його точки зору, вирівняти ситуацію зможе грамотна політика уряду і Нацбанку. У 1998 році гривня обвалилася в три рази, а у Росії рубль обвалився в 6 разів.

Тоді Президент Леонід Кучма призначив Віктора Ющенка прем’єром. Він зупинив інфляцію, негативні течії, економіка запрацювала. Тому Нацбанк має взяти на себе відповідальність за фінансову ситуацію і чітко й жорстко виконувати свою місію. Він має заборонити кредитування у валюті на території України, а також заборонити робити запозичення у валюті у комерційних банках.

Валюти треба виводити з економіки, тільки гривня повинна працювати всередині України. Зараз всі переводять гривневі депозити у валютні, і це шкодить.
"Також укріпленню гривні сприятимуть демократичні і створити коаліцію національного порятунку. Нас очікує важка ситуація — у 2012-2014 роки потрібно буде брати багато запозичень. Економіка не розвивається, Україну потрібно буде рятувати, бо вона на грані дефолту", - зазначив Дубас.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.