Росія погрожує ввести візовий режим з Україною

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 10.05.2006 19:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=183

У випадку виходу України із СНД може бути введений візовий режим для взаємних поїздок громадян.

"Спектр можливостей у Росії в цьому контексті дуже широкий. У Росії працює біля двох мільйонів українців, і в першу чергу російська сторона може ввести візовий режим", - вважає директор київського Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

На думку політолога, Україна і Росія можуть більш жорстко повести переговорний процес про постачання енергоресурсів, російська сторона може також відмовитися від вигідних для України спільних проектів. "Експериментувати на країні в цій ситуації найвищою мірою неправильно. Це можуть собі дозволити тільки безвідповідальні политики", - відзначив експерт. "Я думаю, що Президент Ющенко не готовий до такого типу рішень", - додав він.

Інший експерт у російсько-українських відносинах депутат Державної думи Росії Костянтин Косачєв висловив думку, що вихід України і Грузії зі Співдружності незалежних держав не стане для Росії катастрофою, але ускладнить відносини між країнами.

"Якщо Україна і Грузія вийдуть із СНД, нічого катастрофічного для Росії не станеться, але це буде ускладнювати наші відносини з цими двома країнами", - вважає Косачєв.

При цьому, на його думку, утримувати ці держави в Співдружності насильно - недоцільно.

Як відомо, на початку травня президент Грузії Михайло Саакашвілі доручив уряду Грузії вивчити питання про економічну доцільність подальшого перебування країни в СНД і в найближчі два місяці надати точне економічне обґрунтування того, чи варто залишатися в СНД.

У свою чергу, Україна також дала зрозуміти, що невдоволена роботою Співдружності незалежних держав. Як заявив 5 травня журналістам перший заступник міністра закордонних справ України Володимир Огризко, в Україні незадоволені тим, як йде робота в межах СНД.

За словами дипломата, Україна не одержує від СНД реальних результатів. "СНД на сьогоднішній день схожа на клуб, де йде обговорення, а не вирішуються конкретні питання", - додав Огризко.

За словами дипломата, Київ щорічно виділяє на потреби Співдружності 1 млн доларів. "Можливо, нам варто подумати над тим, як використовувати ці кошти з більшою користю для нашої держави", - задався питанням перший заступник міністра.

"Зараз ми перебуваємо в процесі аналізу, чого буде більше для України - плюсів або мінусів (від участі в СНД), але ми проінформуємо про свої рішення на цей рахунок на більш пізньому етапі", - сказав Володимир Огризко.

На даний час Україна співпрацює з країнами колишнього СРСР у рамках СНД (Співдружність незалежних держав, членом якого Київ не є, однак має статус учасника), а також намагається формувати заснований при екс-президенті Леоніді Кучмі ЄЕП - політико-економічний союз із загальною митною зоною, єдиною валютою і наднаціональним органом, що приймає рішення за своїх членів, і де Росія, відповідно з договором, одержує більшість голосів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.