Виставка української вишиванки проходить у Парижі

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 6.09.2012 21:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18306

Унікальна колекція авторської української вишиванки демонструється на виставці в Парижі.

Галина Хміль-Дунай

Роботи майстрині з Дніпропетровська Галини Хміль-Дунай представлені парижанам та гостям столиці у культурно-інформаційному центрі при Посольстві України у Французькій Республіці, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.

"Старовинна українська вишиванка - моє захоплення, яке переросло в спосіб життя. Власне, зі своїми роботами я вперше завітала до Парижа, щоб продемонструвати велетенський пласт української культури французам", - зазначила Галина Хміль-Дунай під час презентації унікальної за змістом та наповненням колекції своїх робіт.

За словами майстрині, українська вишиванка полонила її серце 40 років тому, і з тих пір не відпускає зі "своїх натхненних обійм". На її думку, таку пристрасть визначила генетична пам’ять та родинне полтавське коріння. Саму ж техніку вишивки довелося опановувати самостійно.

За словами Галини Хміль-Дунай, з українською вишивкою пов’язана велика і глибока символіка, зокрема, відомі в усьому світі орнаментальні рослинні та тваринні візерунки.

"Таким розмаїттям і чисельністю технік, які присутні в українській вишивці, сьогодні володіє дуже і дуже мало країн у світі. За даними українських науковців, в українській вишивці налічується понад 250 технік та стібків", - наголосила майстриня.

Більшість робіт, представлених у Парижі, це сорочки, рушники, скатертини, крижма, автентичні українські костюми та вбрання, сучасний український одяг, виконані у техніці мережки, рішельє та гладі.

Українська майстриня для створення своїх композицій та костюмів використовує натуральні тканини: лляне та конопляне полотно, батист, шовк, вовну, парчу, бавовну, тафту та оксамит, яку їй на замовлення виготовляють у Західній Україні та Литві. Крім того, у своїй творчості вона використовує переважно тканини, пофарбовані природними барвниками, які є більш стійкими до оточуючого середовища.

"На мій погляд, експозиція є унікальною, тому що, з одного боку, вона демонструє різнобарвні зразки національної культурної спадщини України, з іншого, несе в собі колосальну енергетичну складову. Я бачив очі відвідувачів виставки, як французів, так і іноземних туристів, що приходили до нас, усі вони отримували позитивний заряд енергії, на який спроможні справжні шедеври", - зазначив директор Українського культурно-інформаційного центру Олег Яценківський.

За його словами, експозиція проходить у центрі французької столиці з успіхом, про що свідчать щоденні дзвінки охочих та чисельні відвідувачі.

Виставка завершує свою роботу 5 вересня, вхід безкоштовний.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.