Синхронізація законодавства. Українська влада пропонує ввести утилізаційний збір на імпортні автомобілі

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 7.09.2012 11:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18309

В Україні буде введений утилізаційний збір з імпортованих у країну легкових і вантажних автомобілів, автобусів та спецтехніки.

Відповідний проект постанови уряду "Про деякі питання заготівлі та утилізації непридатних до використання транспортних засобів" оприлюднило Міністерство екології та природних ресурсів.

Як відзначає "Коммерсант-Украина", у супровідному документі до проекту відзначається, що зараз в країні списується близько 100 тис. автотранспортних засобів щорічно. При цьому належного механізму їх утилізації немає. Утилізувати техніку імпортери повинні будуть самостійно, або підписавши договір з уповноваженими підприємствами. Для фінансування цієї програми з імпортерів автомобілів буде стягуватися збір. Вітчизняні виробники будуть звільнені від цього збору.

Розмір і терміни введення утилізаційного збору у документі не вказані. У проекті зазначається, що Мінекології та Мінекономрозвитку необхідно у двотижневий термін підготувати мінімальний розмір збору. Однак глава уряду Микола Азаров раніше заявляв, що він може скласти близько $1 тис. за одиницю техніки. "Якщо ми теж введемо плату для російських автомобілів за утилізацію, то вони на нашому ринку будуть коштувати на $1 тис. дорожче, і українці не будуть їх купувати", - заявляв він.

У документі прямо вказується, що ця міра вводиться у відповідь на дії Росії, яка ввела утилізаційний збір з 1 вересня. Його введення призвело до подорожчання українських автомобілів на 10-12%, наголошується в пояснювальній записці до постанови. В результаті українські компанії ризикують втратити близько 50% продажів - саме стільки, за даними експертів, зараз експортується у РФ.

Як відомо, Україна намагалася домовитися з РФ про незастосування утилізаційного збору стосовно своєї продукції. За два дні до набуття чинності цього збору Київ запропонував Москві чотири варіанти компромісу, заявляв раніше міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко (контролює також одного з найбільших автовиробників "Богдан"), але жоден з них не спрацював.

Зараз баланс торгівлі автомобілями між Україною і Росією на користь останньої. За підсумками I півріччя імпорт автомобілів з РФ в Україну склав 19,5 тис. на суму $167,8 млн (автобусів 328 на суму $ ,9 млн), зазначають у Держстаті.

Для порівняння: Україна за цей період експортувала в РФ 13,9 тис. автомобілів на суму $108 млн і 404 автобуса на суму $18,4 млн. "Росія експортує 2-3% автомобілів в Україну із загального обсягу виробництва, тоді як Україна майже 50% ", - відзначає гендиректор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко.

Від “Аратти”: як ми розуміємо, термін "імпорті автомобілі" розповсюджується на всі автомобілі не вироблені в Україні. Якби йшлосяі виключно про автівки, російського виробництва, то в законодавчій пропозиції було б на це чітко вказано.

Ввівши зазначену норму Кремль застосував інструмент директивно-совкового протекціонізму, аби втримати від масового банкрутства свою автобудувну галузь і водночас продемонструвати партнерам по Митному союзу так би мовити перевагу утворення, яке вже викликає в них незадоволення. Тобто, мета цілком зрозуміла.

Хоча насправді, коли підприємства не витримують конкуренції - значно дешевше для всіх їхнє банкрутство, яке матиме наслідком зміну власника, нзамість вкладання коштів у безперспективне виробництво.

Українським виробникам, як і решті експортерів, такий прояв непорядної конкуренції наносить певні тимчасові збитки, оскільки на початковоій стадії зменшує попит. Але це зовсім не означає втрату ринку, якщо продукція краща, ніж та, що пропонується споживачеві за меншими цінами. Тобто, через певний час споживач відновить попит на кращі товари.

Отже, великої трагедії в недолугих діях Кремля -немає. Тому, що для якісної продукції відкриті решта ринків, що наочоно продемонструвала автомобільні індустрія Японії.

В чому ж сенс законодавчої пропозиції українських урядовців? Чим завинили інші виробники, які постачають на український ринок свою продукцію? Але в нас є підозра, що насправді - дії уряду не відповідабть задекларованій меті. Насправді ж ми маємо спробу подальшої синхронізації українського і російського законодавства. Без цього - реставрація СРСР неможлива.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.