Тигри змінили ритм життя через сусідство людини

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 7.09.2012 14:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18313

У Непалі тигри переходять на нічний спосіб життя, щоб розминутися зі своїми сусідами - людьми. Такі висновки дослідження поведінки великих котів.

Зазвичай хижі коти активні в будь-який час доби, а їхні головні види життєдіяльності - захист території, полювання чи парування - не залежать від дня чи ночі.

Однак вивчення поведінки тигрів національного заповідника Чітван у Непалі, де тигри і люди співіснують на одній і тій самій території, засвідчило практично повний перехід тварин на нічне життя.

Висновки дослідження оприлюднено в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences - органі Національної академії наук США.

Вони ставлять під сумнів усталені припущення про те, що тиграм потрібні великі території, де немає людей. Це може привести до того, що людей переселять або обмежать їм доступ до природних ресурсів га користь тигрів.

"Це один із найбільш фунтадаментальних конфліктів за ресурси, - сказав один з авторів дослідження Ніл Картер з університету штату Мічіган. - Тиграм потрібні ресурси, і людям потрібні ті самі ресурси. Якщ ми будемо виходити з традиційних припущень, що тигри можуть вижити лише у спеціально відведеному для них місці, то завжди виникатиме конфлікт. Якщо ваш пріоритет - люди, то тигри будуть у програші. Якщо ваш пріоритет - тигри, то в програші будуть люди".
У національному парку Чітван, що охоплює долину в Гімалаях, нараховується приблизно 120 тигрів. Люди живуть на краю національного парку, але випасають у лісі худобу і збирають дрова.

Пан Картер провів півроку в національному парку, встановлюючи на лісових стежинах відеокамери, які реагували на рух.

Він проаналізував тисячі зображень, з яких випливає, що люди і тигри ходять тими самими стежками, але в різні часи дня. Відеоспостереження зафіксувало перехід тигрів на інчний спосіб життя.

Люди зазвичай уникають ходити до лісу поночі, тому коли починає смеркати, тигри сприймають це як сигнал виходити на полювання.

За словами дослідника, в непальському національнму парту Чітван склалися чудові умови для тигрів: багато поживи і небагато браконьєрів.

Від початку 20 століття популяція тигрів у дикій природі впала на 97%. Зараз у світі нараховується приблизно 3000 тигрів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.