Біля острова Зміїного знайшли рештки унікального судна, що затонуло понад 2000 років тому

Автор/джерело -  © NEWSru.ua



Дата публiкацiї - 9.09.2012 22:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18327

Біля острова Зміїний на Одещині група археологів і водолазів знайшла на глибині 36 метрів залишки унікального судна, затонулого більш як 2000 років тому.

"Вітрильник "Патрокл", як його охрестили експерти, датується IV століттям до н. е. і на сьогодні є єдиною подібною знахідкою в Чорному морі. Це одиничний екземпляр такого тоннажу і розміру", - цитує головного спеціаліста управління охорони об’єктів культурної спадщини обладміністрації Максима Донця видання "Комсомольськая правда в Украине".

Як розповів фахівець, перші артефакти - свинцевий якірний шток (поперечний стрижень), фрагменти амфор, давньогрецьку покрівельну черепицю - виявили ще у 1990-му. На пошуки самого вітрильника пішло понад два десятиліття.

За словами дайвера групи підводних археологів з товариства "Наварекса" Олександра Терещенка, дослідникам було відоме приблизне місце захоронення судна, оскільки на острів Левке (давня назва Зміїного) обов’язково заходили всі мореплавці. Острів був популярний ще й тим, що на ньому було розташоване святилище Ахілла.

"Час і вода майже повністю зруйнували судно. Борту, палуби, такелажу - нічого цього не збереглося, - зазначив Терещенко. - Але ми знайшли частини свинцевої обшивки завтовшки лише один міліметр. Крім того, за допомогою щупів встановили, що, з великою часткою ймовірності, вціліло днище, яке зараз приховане під мулом.

Завдовжки антична галера сягає 28 метрів, а завширшки - 8 метрів. А на борт вона могла прийняти до 100 тонн вантажу.

За словами керівника одеського відділу Інституту археології НАН України Тетяни Самойлової, торговельне судно возило вино та оливкову олію у Північне Причорномор’я.

Самойлова вважає, що капітан поставив вітрильник на якір, однак це не допомогло йому врятуватися від шторму.

Судно лежить на глибині 36 метрів, за півкілометра від Зміїного. Поки що велика частина остову захована під шаром піску, а в радіусі 80 метрів від місця аварії розкидано до тисячі амфор, причому багато з них абсолютно цілі.

Археологи також зазначають, що підняти судно з дна буде непросто. Щоб деревина не перетворилася на потеруху, її потрібно просочити спеціальним хімічним розчином, на який поки що не вистачає грошей, оскільки археологи проводять роботи своїм коштом.

Утім, кілька амфор, фрагмент якоря і залишки особливо цінної у греків чорнолакової кераміки вже передали у місцевий археологічний музей. А дослідження решток судна планують завершити до кінця осені.

Як ми повідомляли раніше, в районі села Штормове поблизу Євпаторії на дні Чорного моря кримські аквалангісти знайшли невідоме місто. Про археологічну знахідку було повідомлено Департамент підводної спадщини. Дайвери провели розвідку і побачили окремі будови, у них - кімнати з отворами правильної прямокутної форми – очевидно, вікна, арки до трьох метрів заввишки, дорогу тощо.

У травні 2008 року підводним шукачам пощастило досліджувати дійсно унікальну знахідку - раніше не відоме античне селище (Херсонська область). Підводне містечко виявили на метровій глибині на дні мілководої Єгорлицької затоки, в Північному Причорномор’ї.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.