“Здобутки” проФФесіоналів. Україна збільшила держборг більш ніж у 5 разів

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 10.09.2012 11:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18331

Українська держава живе в борг, який зріс з $89 до $500 млрд., а платити по ньому буде кожен громадянин.

Про це в прямому ефірі «5 каналу» сказав екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник.

«З 89 млрд боргу стало 500. А цього року я навіть боюся, що до кінця року буде ще більше. Ми живемо в борг. У нас розбалансовані два ключові фундаментальні баланси: платіжний і бюджетний. Тобто ми на «розпорці» вже за двома фундаментальними балансами. Одна з причин цього – популізм – те, що ми зараз бачимо», - заявив екс-міністр.

Як повідомлялося раніше, державний і гарантований державою борг України на 31 липня 2012 року становить 496,958 млрд грн, або $62,174 млрд, що на 3,6% більше від показника на кінець червня 2012 року, і на 5% більше від показника на кінець 2011 року.

Також нагадаємо, що, починаючи з квітня, Україна продовжує нарощувати державний борг.

Від «Аратти»: для того, аби кожен зміг чітко уявити собі наслідки нарощування державних боргових зобов’язань, пояснимо, що це означає для кожного з нас.

Головна небезпека і прямий наслідок нарощування держбогу - це знецінення національної валюти, оскільки, чим більше урядовці влізають у борги - тим більше НБУ випускає в обіг грошових знаків, які не мають реального матеріального наповнення, тобто, кажучи по-народному -«фантиків». Отже активізуються інфляційні процеси. Причому, найстрашніший з них - прихована інфляція. Щоб не вдаватися у подробиці наведемо лише один приклад: саме прихована інфляція рубля знищила СРСР економічно.

Друга небезпека для кожного полягає в нарощуванні державою фіскально-репресивної функції. Оскільки казна порожня, тобто чинні податки неспроможні обслуговувати видатки, чиновники-банкрути будуть все більше і більше витягати грошей з наших кишень. Тим паче, що інших джерел в урядовців не лишилося: практично всі підприємства державної власності вже прихватизовані.

Внаслідок першого і другого явищ, виникає третя небезпека. Завищення конфіскаційної функції держави позбавляє сенсу легальну підприємницьку ініціативу, тобто громадяни втрачають робочі місця і засоби до існування. Це стимулює стрімку криміналізацію суспільно-економічних відносин і неадекватність поліційної функції держави. Країна опиняється у ситуації хаосу, де юридичне право практично не існує.

Така справжня ціна «стаблізації» влади проФФесіоналів і їхніх передвибочих роздач милостині.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.