Залізничники протестуватимуть під вікнами Колеснікова

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 10.09.2012 12:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18335

Повернення скасованих маршрутів і «припинення прихованої приватизації» підприємства вимагають працівники Укрзалізниці.

Вони вирішили провести у понеділок пікет у Києві, біля Міністерства інфраструктури. У самому Міністерстві поки що не відреагували на ці вимоги. Реакція колишніх урядовців поки що неоднозначна: опозиціонери вважають виправданим побоювання залізничників за свої робочі місця, а провладні політики називають акцію передвиборним кроком конкурентів у боротьбі за депутатські мандати.

До Києва їдуть залізничники-пікетувальники з Харкова, Одеси, Львова, Донецька, Кременчука та Сімферополя. Всього очікується участь близько півтори тисячі осіб. Основними вимогами залізничників та громадських організацій є повернення доступних нічних потягів, забезпечення належних умов праці для робітників та припинення прихованої приватизації Укрзалізниці.

Учасники акції мають намір зустрітися із міністром інфраструктури Борисом Колесніковим та прем’єром Миколою Азаровим із вимогою заборонити реструктуризацію Укрзалізниці й створити спеціальну комісію для вирішення згаданих проблем.

«Ситуація на Укрзалізниці тривожна»

Ситуація на Укрзалізниці сьогодні тривожна: якщо скасовується один потяг, без роботи лишається одразу 50-60 людей, зауважує Йосип Вінський, який працював міністром транспорту і зв’язку в уряді Юлій Тимошенко. На його думку, побоювання, що залізницю приватизують, також мають під собою підстави.

«Неправильно проведена реформа, створено підприємство дуже велике, важкокероване, будемо говорити – збиткове підприємство, – говорить Вінський. – А формально створення акціонерного товариства дає можливість почати продаж акцій у будь-який момент після рішення, відповідно, Верховної Ради».

«Нові потяги будуть»

Безумовно, система транспорту в Україні, й Укрзалізниця, зокрема, вимагає серйозних структурних змін, зазначає колишній прем’єр-міністр, а нині – депутат-регіонал Анатолій Кінах. Однак, за його словами, питання модернізації рухомого складу Укрзалізниці зараз вирішується, затверджується фінансовий план підприємства, і нові потяги для українців забезпечить Крюківський вагонобудівний завод у Кременчуці.

А заяви про можливу приватизацію залізниці – безглуздя, це заборонено чинним законодавством, стверджує Анатолій Кінах.

«Я думаю тут причина – поточна політична ситуація, коли ті проблеми системного характеру, які у трудового колективу накопичувалися роками, деякі політичні сили спробують використати для отримання поточних політичних дивідендів», – переконаний політик.

Колапсу залізниці через протести її працівників жоден з експертів не прогнозує. Йосип Вінський, однак, не виключає, що страйк може стати масовим.

Початок акції залізничників заплановано на десяту ранку біля приміщення профільного міністерства. Учасники акції хочуть подарувати міністрові Колеснікову іграшкового потяга – як символ ставлення до їхнього підприємства.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.