Погоду в Південній Америці регулюють... гриби

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 10.09.2012 14:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18339

Тропічні ліси Амазонії здатні самостійно провокувати дощ.

Такий висновок зробили вчені з Інституту хімії Макса Планка, які проводили дослідження в Бразилії.

Давно відомо, що дощові краплі утворюються в повітрі з водяної пари при певній температурі. Молекули води формують краплю, накопичуючись навколо мікроскопічних часток мінерального пилу, сажі, морської солі, бактерій або діоксиду сірки, який з’являється в атмосфері після виверження вулканів.

У повітрі над джунглями Амазонки постійно витає велика кількість органічних частинок, що разом з високою вологістю призводить до частих опадів у регіоні. Однак досі залишалося загадкою, звідки вони з’являються.

Міжнародна команда дослідників провела детальний аналіз твердих частинокин, виявлених у повітрі над амазонським лісом у сезон дощів. Вченим вдалося встановити, що більшість з них містять солі з високим вмістом калію.

"Спочатку ми орієнтувалися на вміст вуглецю, кисню та азоту. Але потім, до свого здивування, виявили велику кількість калію. Він містився у всіх типах виявлених часток, і його частка сягає 20%", - говорить учасник досліджень Крістофер Пелькер з Інституту хімії Макса Планка.

Учені дійшли висновку, що солі калію утворює рослинність лісу. Наприклад, гриби разом зі спорами викидають дрібні частинки, що містять вуглець, калій і хлор. У правильності цієї версії їх переконала наявність у пробах повітря великої кількості спор.

"Нові дослідження показують, що зв’язок між біогенними викидами органічних сполук і властивостями хмар в екосистемі тропічного лісу набагато тісніший, ніж передбачалося раніше", - говорить фахівець з вивчення атмосфери Маркку Кулмала з університету Хельсінкі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.