НБУ знайшов винних у девальвації гривні

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 11.09.2012 13:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18351

Національний банк України (НБУ) як і обіцяв, покарав винуватців девальвації, коли 4 вересня курс національної валюти на міжбанку впав до 8,20 грн/$ - рівня кризи 2009 року.

Спочатку у розхитуванні курсу підозрювалися саме банки, що отримали напередодні рефінансування Нацбанку в розмірі 3,8 млрд грн. Нібито ці фінустанови замість того, щоб кредитувати реальну економіку, левову частку отриманих грошей пустили на купівлю валюти. Ситуацією скористалися спекулянти, і курс долара злетів до трирічного максимуму.

Можливо, так воно і було, але винними назвали зовсім інші банки.

Як розповіло джерело в НБУ, майже всі кредити рефінансування одержали три держбанки, які також брали участь у спекулятивних угодах. Але регулятор утримався від санкцій проти цих банків. «Вводити санкції проти держбанків, які працюють як філії НБУ, було б нерозумно», — повідомив чиновник з Нацбанку.

У підсумку покарати вирішили тих учасників ринку, які 5 вересня виставляли максимальні котирування на продаж готівкового долара. У цей день курс в касах деяких банків досягав 8,29 — 8,30 грн/$. Судячи з усього, регулятор вирішив, що саме ці його підопічні більше за всіх сіяли паніку серед населення і їх треба провчити.

Банкам, які продавали долари за найвищим курсом, у вигляді попередження регулятор перекрив доступ до міжбанківського валютного ринку. «Вони тепер мінімум місяць не зможуть виходити на відкритий ринок для покупки валюти у власну позицію», — говорить джерело в НБУ.

Учасники ринку моментально згорнули свої ліміти на банків-вигнанців. У самому Нацбанку не розголошують імена одержувачів кредитів рефінансування. Однак, як пише Forbes.ua, в п’ятірку «щасливчиків» увійшли банк «Креді Агріколь» (Credit Agricole), Platinum Bank, банк «Національні інвестиції», банк «Преміум» і «Регіон банк».

Зокрема, підтвердити «вигнання» з міжбанку змогли тільки в банку «Креді Агріколь».

«Національний банк вважає готівковий обмінний курс нашого банку „не цілком коректним“. Ми не розуміємо, яке відношення до цього має обмеження діяльності на міжбанку, тому звернулися до НБУ з проханням скасувати санкції щодо банку», — розповіла заступник голови правління Креді Агріколь Банку Євгенія Чемерис. За її словами, банк ніколи не користувався рефінансуванням від НБУ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.