За чесні вибори. Перемагає не той, за кого люди, а той, чиї голоси “правильно” підрахували

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 11.09.2012 16:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18355

Політичні партії масово замінюють своїх представників в окружних виборчих комісіях. З 26 серпня по 6 вересня відбулася заміна 43 % членів ОВК.

Про це 11 вересня на прес-конференції повідомили експерти моніторингово-аналітичної групи «Цифра».

Ті політичні сили, які представлені у парламенті, замінили 4% своїх членів.

Але є шість політичних сил, які замінили 100% своїх представників у ОВК. Зокрема, це «Русь єдина», «Братство», «Русский блок», «Руська єдність», «Союз анархістів України» і «Єдина родина». На них припадає 75% від загальної кількості всіх замін, розповів аналітик моніторингово-аналітичної групи «Цифра» Михайло Бойко.

«Можливі інтерпретації такого явища – це відсутність реального кадрового потенціалу в даних політичних структур, а по-друге, це подання завідомо неправдивих списків, відповідно, розраховуючи на позитивне для себе жеребкування», – сказав він.

Також він вказав на тенденцію до заміни ключових посад у складі окружних виборчих комісій. Зокрема, замінено було 123 голови ОВК, 93 заступники і 117 секретарів. Середній показник замін серед керівництва комісій – 50%.

Щоб визначити, на чию користь використовується дана технологія, експерти порівняли нинішні показники з показниками територіальних виборчих комісій на президентських виборах 2010 року, а саме у другому турі, оскільки тоді було чітко видно, хто є представником Віктора Януковича, а хто – Юлії Тимошенко.

Як зазначив аналітик «Цифри» Тарас Фітьо, у 2010 році 391 член комісій був представником Януковича. А на цих виборах від Партії регіонів подано лише 79 членів. Таким чином, залишається 312 членів ОВК, які в 2010 році представляли Януковича, а сьогодні подані до складів ОВК за квотами інших партій.

За словами експерта, найбільше таких членів було введено від Народної партії України – 42 члени, від партій «Братство», «Руська єдність», «Єдина родина» – по 31 члену, «Русь єдина», «Союз анархістів» – по 28 членів, Ліберальна партія України – 27 членів, «Русский блок» і «Народно-трудовий союз» – по 26 членів, «Зелена планета» – 14, КПУ і Українська народна партія – по 11.

«Це дозволило нам зробити припущення, що квоти цих партій використовувалися для здобуття переваги в ОВК на користь Партії регіонів», – заявив Тарас Фітьо. За його словами, найбільш вірогідне пояснення – це наявність певних домовленостей, де розмінною монетою були квоти в окружних виборчих комісіях.

Крім того, експерти звернули увагу, що найбільше замін було здійснено у східних регіонах – у Донецькій, Харківській, Луганській областях.

«Така масова зміна членів ОВК аж ніяк не сприяє покращенню якості виборчого процесу. З іншого боку, з великою ймовірністю можемо сказати, що продовжує процвітати технологія технічності у виборчому процесі України. При чому технічними є не лише кандидати-мажоритарники, а й політичні партії», – підсумував керівник моніторингово-аналітичної групи «Цифра» Назар Бойко.

Як повідомлялося раніше, завдяки технічним партіям "регіонали" отримали можливість встановити монопольний контроль над окружними виборчими комісіями. Зокрема, прихована квота Партії регіонів формувалася за поданнями кандидатів у члени окружкомів таких партій, як: «Русское единство» (221 подання), «Русский блок» (223), «Русь єдина» (225), Народно-трудовий союз (225), партія «Зелена планета» (225), Союз анархістів України (220), Ліберальна партія України (219), «Єдиний центр» Віктора Балоги (43), «Єдина родина» вже призабутого у політиці Олександра Ржавського (212), «Братство» Дмитра Корчинського (225). При цьому «Єдина родина» і «Братство» висунули лише по одному кандидату в депутати.

Комітет виборців України прогнозує, що до дня виборів Верховної Ради будуть замінені 50% членів окружних виборчих комісій.

Загалом, громадські активісти та представники політичних партій зафіксували чимало порушень уже на початковому етапі роботи окружних виборчих комісій.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.