Російський “Газпром” повертає європейцям мільярди. Вітчизняні проФФесіонали й надалі лише балакають

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 11.09.2012 17:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18357

Газпром виплатить європейським клієнтам близько 1 млрд євро до кінця року в рамках досягнутих домовленостей з перегляду довгострокових контрактів на постачання газу.

Про це розповів заступник голови правління російської компанії, генеральний директор "Газпром-експорту" Олександр Медведєв.

Як уточнює BFM, він зазначив, що обсяг повернутих коштів буде значно нижчим за суму, виплачену Газпромом в першому кварталі. Медведєв також зазначив, що 1 млрд євро - орієнтовна сума, "плюс-мінус 10-15%". Основна частина коштів дістанеться німецькій компанії E.On.

У першому кварталі "Газпром" перерахував європейським споживачам більше 78 млрд рублів (трохи менше 2 млрд євро). Оглядачі Reuters підмітили, що діяльність російської компанії не завадила Єврокомісії почати антимонопольне розслідування щодо можливого зловживання "Газпромом" своїм становищем на ринку в Центральній і Східній Європі. За даними агентства, російській компанії загрожує штраф до 4 млрд євро.

Путін пояснив перевірки Газпрому фінансовими проблемами ЄС в Східній Європі.

Як повідомлялося раніше, в кінці вересня 2011 року Єврокомісія провела перевірки в офісах покупців Газпрому і його асоційованих компаній у Центральній та Східній Європі. Інспекціям піддалися компанії Gazprom Germania GmbH, E.ON Ruhrgas, RWE (Німеччина), PGNiG, EuRoPol Gas SA (Польща), Vemex ТОВ (Чехія), OMV, GWH Gashandel GmbH (Австрія), Overgas Inc. AD (Болгарія), Panrusgas Co. (Угорщина), Latvijas Gaze JSC (Латвія), Eesti Gaas AS (Естонія), Lietuvos dujos AB (Литва).

Через рік після цього організація відкрила офіційне розслідування щодо російського газового монополіста.

При цьому ЄК оголосила, що розслідування ведеться щодо трьох можливих випадків порушень конкуренції. По-перше, "Газпром", імовірно, розділив ринки газу, ускладнивши вільні поставки в країни-члени ЄС. По-друге, компанія, можливо, перешкоджала диверсифікації поставок газу. Нарешті, "Газпром" міг встановити несправедливі ціни для своїх клієнтів, пов’язавши їх з цінами на нафту, йшлося в повідомленні ЄК.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.